Peruanski naučnici smatraju da će ova saznanja pomoći u oblikovanju moderne zaštite ekosistema

Naseljenici amazonske prašume živeli su tamo milenijumima „ne uzrokujući nikakve gubitke ili poremećaje prirode“, pokazala je najnovija studija.

Naučnici koji rade u Peruu pretraživali su slojeve tla kako bi pronašli mikroskopske fosilne dokaze o postojanju ljudskog života, a otkriveno je da šume nisu bile obrađivane niti dirane na bilo koji posledični način u praistoriji.

Doktorka Dolores Piperno koja je vodila studiju, smatra da će ova saznanja pomoći u oblikovanju moderne zaštite – otkrivajući kako ljudi mogu živeti u Amazoniji i istovremeno čuvati njen neverovatno bogat biodiverzitet, prenosi BBC.

Kako se navodi, naučnici su pratili čovekov uticaj na Zemlji 4.000 godina unazad, a neka istraživanja sugerišu da su prvi naseljenici Amazona aktivno i intenzivno oblikovali pejzaž pre doslaska Evropljana u Južnu Ameriku.

Nedavna otkrića su pokazala da su dominantne vrste drveća čak posadili praistorijski naseljenici. Nova otkrića međutim dokazuju da je moguće održavati šumu bez uzrokovanja poremećaja vrsta, objasnjava Piperno.

Autor: Tanjug

#Amazon

#Biodiverzitet

#dolores piperno

#oblikovanje moderne zaštite

#studija