Bavio se i kriptvovanjem koje se koristilo u vojsci

Akademik i matematičar Mihailo Petrović Alas rođen je 6. maja (24. aprila po julijanskom kalendaru) 1868. u Beogradu, na Savskoj padini, nedaleko od Konaka kneginje Ljubice, kao prvo od petoro dece oca Nikodima, profesora Bogoslovije, i majke Milice, rođene Lazarević, ćerke prote Novice Lazarevića.

Sa Jovanom Cvijićem, Pavlom Popovićem, Miloradom Mitrovićem, Jašom Prodanovićem išao je u prvu Beogradsku gimanziju, a razredni strešina mu je bio čuveni profesor nemačkog jezika Kosta Vujić.

U seriji Šešir profesora Koste Vujića glumio ga je Miloš Biković.

IZVOR: YT / Kosutnjak film

Zatim upisuje Prirodno-matematički odsek Filozofskog fakulteta u Beogradu. Studije u Beogradu završio je 1889. U septembru 1889. odlazi u Pariz radi daljeg školovanja i spremanja prijemnog ispita za upis na Višoj normalnoj školi, naučni odsek. Na Sorboni je diplomirao matematičke nauke 1891, a fizičke nauke 1893. Kao najbolji student svoje generacije prisustvovao je prijemu kod predsednika Francuske republike 1893, i 1894.

Kralj Aleksandar I Obrenović mu ukazuje čast i izdaje ukaz od 22. oktobra/ 3. novembra 1894. i postavlja ga za profesora matematike na Velikoj školi. Alas je e bio jedan od većih stručnjaka u svetu za diferencijalne jednačine. Predavao je sve do odlaska u penziju 1938.

Velika škola je 1905. postala Beogradski univerzitet među prvih 8 redovnih profesora koji su dalje birali ceo nastavni kadar bio je i Mika Alas. Predavao je na Filozofskom fakultetu gde je 1908/09 bio i dekan.

Redovni član Srpske kraljevske akademije postao je 1899. godine, sa samo 31. godinu.

Na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. osvaja zlatnu medalju za konstuciju hidrogenratora.

Akademici su Petrovića 1931. jednoglasno predložili za predsednika Akademije, ali vlasti ponovo nisu prihvatile predlog. U novembru 1939. proglašen je u počasnog doktora Beogradskog univerziteta, a nagrađen je i ordenom Svetog Save prvog reda.

Mika Alas se bavio i kriptografijom, njegovi šifarski sistemi su dugo godina korišćeni u vojsci, sve do Drugog svetskog rata, a 1941. on je ponovo pozvan u rat kao rezervni oficir. Nemci su ga zarobili, ali su ga posle nekog vremena pustili zbog bolesti, zahvaljujući intervenciji prijatelja, princa Đorđa Karađorđevića, koji se za njega založio kod svoje tetke Jelene Savojske, kraljice Italije.

Mihailo Petrović Alas umro je 8. juna 1943. u svom domu na Kosančićevom vencu u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu 9. juna 1943.

Kuća Mike Petrovića Alasa na Kosančićevom vencu

View this post on Instagram

A post shared by Beautiful Belgrade & beyond (@belgrade.journal)

IZVOR: IG / belgrade.journal

Autor: Redportal.rs

#dekan

#matematicar

#profesor

#univerzitet