Reditelj naglasio da ova opera sadrži 4 pojma - autora komada, središte Orfičkih mitova, eleusinske misterije i sama misterija kao pojam

Opera Orfej i Euridika Kristofa Vilibalda Gluka, u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića, uz gosta dirigenta iz Bugarske Diana Čorbanova, biće premijerno izvedena 23. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

U podeli se nalaze Dragana del Monako, Jadranka Jovanović, Aleksandra Angelov, Ljubica Vraneš (Orfej), Snežana Savičić Sekulić, Nevena Bridžen (Euridika), Sofija Pižurica, Ivanka Raković Krstonošić (Amor), uz učešće Hora i Baleta Narodnog pozorišta.

Reditelj Aleksandar Nikolić istakao je da režija ove opere u sebi sadrži četiri ključna pojma koji je precizno definišu.

Tu je pre svega naveo samog autora komada - nemačkog kompozitora Kristofa Vilibalda Gluka, kao revolucionara na polju sinteze muzike i drame, i jednog od najvećih reformatora opere u istoriji te scenske vrste.

Drugi pojam je samo središte Orfičkih mitova - Orfej i Euridika, koji govori o arhetipu umetniku i vrhunskoj moći produhovljene individue koja menja zakone života i smrti.

Eleusinske misterije, antički mistični kult Grčke koji je posvećen prihvatanju ciklusa života i smrti, po njemu predstavlja treći pojam.

Finalni pojam je sama misterija - zagonetka, tajna, ono što se ne može spoznati do kraja.

- Svaki od ova četiri pojma nosi sopstvenu vrednost i široko je polje za istraživanje samo po sebi. Međutim, tek njihove međuzavisne veze u režiji predstave otvaraju vrata ka suštinski inovativnoj scenskoj postavci - objasnio je Nikolić.

Reditelj i koreograf do sada su sarađivali na mnogim projektima, među kojima je prvi bio 2015. godine - Opera Melanholični snovi grofa Save Vladisavića kompozitora Svetislava Božića.

Onda su usledile i poznate opere - Faust, Rigoleto, Služavka gospodarica, kao i plesni projekti - Sablazan u dolini Svetog Florijana i najnoviji Grand Hotel prema istoimenom filmu, na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum.

Njihova saradnja na pet različitih verzija Mocartove opere Don Đovani (Sarajevo, Beograd, Boston...) donela im je nagradu u Ujedinjenim nacijama, kao i saradnju sa američkim i kineskim umetnicima.

Repriza opere Orfej i Euridika zakazana je za 27. jun, kada će dirigent biti Zorica Mitev Vojinović.

Autor: Tanjug

#Narodno Pozorište

#aleksandra angelov

#dragana del monako

#jadranka jovanović

#ljubica vraneš

#nevena bridžen

#orfej i euridika

#snežana savičić sekulić