Više naliči njemu no bilo kom drugom organu 😂

Kao najkompleksnija i najsavršenija do sada otkrivena struktura u univerzumu, ljudski mozak se smatra bez premca i bez njemu jednakog po važnosti i sposobnosti. Međutim sudeći po najnovijim istraživanjima, našao je svog takmaca u na nikom drugom do testisu.

Prema studiji objavljenoj prošle nedelje u časopisu Royal Society Open Biology, naš mozak ima zapanjujući broj sličnosti u proteinima i genomu sa testisima - i najviše naliče njemu, više nego bilo koji drugi deo tela.

Uprkos svojim mnogim sposobnostima, dugo se sumnjalo da mozak i testisi dele neku vezu. Prethodna istraživanja su već dokazala vezu između inteligencije i kvaliteta sperme. Ipak nikada se nije spoznalo do kraja kolika je zapravo veza između ova dva pobratima.

Da bi otkrili o čemu se radi, naučnici su u ovoj studiji uporedili uzorke 33 različita tipa tkiva. Uključujući i mozak, testise, srce, jajnike, jetru, prostatu, cerviks i bubrege. Po njihovim rezultatima, mozak je načinjen od 14.315 različitih proteina, dok su testisi načinjeni od 15.687 - dele zajednička tkiva u čak 13.442 slučaja!

Kako se navodi u studiji:

Najviši broj zajedničkih proteina je primećen kod mozga i testisa, i oni čine najsličniju formu tkiva u telu. Velika analiza gena i njihove aktivnosti u telu (33.689 gena i 15 tipova ljudskog tkiva) otkrila je da i u kontekstu genetike - ljudski mozak i testisi dele najviše sličnosti od svih organa u telu.

Kao posledica toga, i mozak i jaja imaju veoma veliki broj funkcionalnih sličnosti. Na primer, mozak se sastoji on neurona koji su podržani glijalnim ćelijama. Tako i testisi imaju takođe ćelije podrške koje se nazivaju Sertoli želije.

pročitajte još

MOZAK VS. SRCE ⚔⚔⚔

Mozak i testisi takođe imaju veoma velike prohteve za energijom, i najpodložnije su oksidativnom stresu. Stoga su na sličan način trazvile sposobnost da se nose sa time - u slučaju mozga je barijera krv-mozak, a u slučaju testisa barijera krv-testisi.

Pored navedenog veoma su slični sistemi receptora i putanja kretanja impulsa. I jedan i drugi se koriste procesom eksocitoza - pomeranjem materijala iz ćelije van. Neuroni na ovaj način šalju neurotransmitere, dok spermatozoidi ovim procesom oplođuju jajne ćelije.

Iako se sa sigurnošću ne zna odakle ovolika sličnost, prema ovoj studiji ona je nastala jer su i mozak i testisi prošli kroz isti sistem evoutivne selekcijei na taj način zacementirali večnu vezu između mozga i testisa. 😁

Autor: www.iflscience.com

#Nauka

#Testisi

#Veza između testisa i mozga

#medicina

#mozak

#oplodnja

#pobratimi

#sperma