Ljuljaške za vrat izumeo je Šenjang Sun Rongčun

Verovatno vam deluje strašno da visite o vratu, opasno je, neki smatraju čak i smrtonosno, ali ne i penzioneri u Kini. Oni se sve više okreću tome kao obliku vežbanja za lečenje bolova u leđima.

Možda vam deluje kao bizaran trend vežbanja, ali postao je veoma popularan pogotovo među starijim ljubiteljima fitnesa u kineskoj provinciji Liaoning. Oni vise o vratu na posebnom držaču i tako se klate u vazduhu ili ljuljaju napred-nazad i to kružno. Oni pričvršćuju ove specijalne pojaseve za vrat na drveće u parkovima ili na metalne rešetke na vežbalištima na otvorenom.

- Rutina je izlečila moje kičmene probleme. Ne moram više da pijem lekove. Mogu čak i da odspavam. Tako je udobno - rekla je za Pear Video starija žena koja visi o vratu svaki dan najmanje 30 minuta.

Ljuljaške za vrat izumeo je Šenjang Sun Rongčun, koji je počeo da koristi ljuljačku oko 2017. godine, kao način za ublažavanje bolova u vratu. Bio je toliko zadovoljan rezultatima da je počeo da ih preporučuje drugim ljudima i tako započeo ovaj kontroverzni fitnes trend.

Oni tvrde da ovakva vežba pomaže istezanjem pršljenova vratne kičme i vrata, smanjenjem pritiska na živce, ali stručnjaci upozoravaju da ove tvrdnje nisu naučno dokazane i da bi vežbe mogle da izazovu ozbiljne povrede kičme, čak i paralizu.

Ljudski vrat može bezbedno da se nosi sa težinom od 25 kilograma, pa zato što veća težina tokom dužeg vremenskog perioda i pomeranje tela u različitim pravcima jednostavno nije najsigurnija vežba na svetu.

IZVOR: YT / South China Morning Post 

Autor: redportal.rs

#Penzioner

#Vrat

#bolovi

#kina

#leđa

#vesanje