Vesli Klark je komandovao agresijom NATO na SR Jugoslaviju

Srećan sam što je Crna Gora članica NATO i nadam se da će joj se pridružiti i ostale države na Zapadnom Balkanu.

To je za Glas Amerike izjavio nekadašnji komandant snaga NATO u Evropi Vesli Klark (71) povodom četvrte godišnjice crnogorskog članstva. Klark je naglasio da je Crna Gora suverena zemlja koja će sama odlučivati o svom doprinosu NATO.

- Odluka Severnoatlantskog saveza da primi Crnu Goru kao 29. članicu bila je veoma dobra, a Podgorica se odlučila na taj potez da bi bila deo Zapada. To je način da se pokažu principi i da se kultura preusmeri sa 19. veka i korupcije na Balkanu na nešto što više doprinosi ličnim slobodama i ekonomskom razvoju. NATO je bezbednosni temelj koji je podrška Evropskoj uniji u tom pogledu. Mislim da je to bila dobra odluka i nadam se da će je crnogorski narod poštovati - ocenio je penzionisani američki general.​

Klark želi da se NATO paktu jednog dana pridruže Srbija i ostale države zapadnog Balkana.

- NATO je savetodavna organizacija. Kad diplomate i vojska rade zajedno na određenim pitanjima to onda utiče na druge stvari i pomaže da se reše druga regionalna pitanja. Kad govorite zajedničkim jezikom o zajedničkim problemima gradite poverenje među susedima. To je važno. Tako se sprečavaju rat i konflikti - zaključuje bivši američki vojni zvaničnik, a prenosi Kurir.rs.

Vesli Klark, podsetimo, komandovao je NATO bombardovanjem SRJ.

Autor: Kurir.rs

#NATO

#Srbija

#Vesli Klark