United Airlines je najavio kupovino 15 supersoničnih letelica

United Airlines je najavio da će kupiti 15 supersoničnih letelica do 2029.

Ako ova kompanija uspe u svom planu to će biti prvi komercijalni supersonični letovi još od Konkorda 2003. Trošio je previše goriva, postojale su i restrikcije brzine leta iznad zemlje jer bi izazvao sonični udar, sve to je nateralo kompanije da odustanu od konkorda. Putnici bi tada morali značajno da doplate na prosečnu cenu karte leta.

United kupuje avione od Boom Supersonic kompanije. Avion će biti napravljen do 2025. imati probne letove 2026. i 2029. je najavljen za komercijalnu upotrebu. United je naručio 15 sa opcijom da kupi još 35.

Avion bi trebalo da leti dva puta brže nego današnji avioni. Iz Nju Džerzija do Londona bi trebalo da leti oko 3 i po sata i do Tokija oko 6.

Cilj je takođe da se koristi obnovljiva vrsta energija i da nijedan avion ne koristi energija zasnovanu na ugljeniku.

Ipak, mnogi eksperti sumnjaju da će supersonični letovi biti isplatljivi.

- Moraćete da imate dovoljno premijump putnika kako bi isplatili te letove. Srećno vam bilo - rekao je Ričard Abulafia analitičar Teal Group.

Avio kopmanije su primetile porast potražnje u letovima tako da rizik sa supersoničnim avionima nije prevelik.

- Ovo je najbolja forma besplatnog marketinga. Gotovo ništa ne košta a dobijate besplatni publicitet kao avio kompanija koja razmišlja o budućnosti i o ekologiji - rekao je Ričard.

Autor: redportal.rs

#avioni

#komercijalni letovi

#let

#supersonični avion