Pozvala američkog ambasadora posle izveštaja da američka Agencija za nacionalnu bezbednost špijunira visoke evropske zvaničnike uključujući i nju samu

Norveška premijerka Ema Solberg izjavila je danas da su Sjedinjene Američke Države 2014. godine pružile uveravanja da će prestati da špijuniraju svoje saveznike, pošto se Oslo usprotivio toj praksi.

Norveška je, objašnjava, pozvala američkog ambasadora posle izveštaja da američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) koristi partnerstvo sa danskom spoljno-obaveštajnom agencijom da špijunira visoke zvaničnike uključujući i nju samu.

- Drago mi je što su Amerikanci jasno rekli da su promenili svoju praksu 2014. kada je reč o nadgledanju saveznika i da će sarađivati sa nama i drugima kako bismo razumeli šta se desilo - rekla je Solberg za NTB.

Solberg je rekla i da je razgovarala sa danskom koleginicom Mete Frederisken o tom slučaju, javlja Rojters.

- Ponovila sam joj da špijuniranje bliskih prijatelja i saveznika smatramo neprihvatljivim i nepotrebnim - rekla je ona.

Danska televizija DR objavila je u nedelju da je NSA preko danskih obaveštajnih kanala špijunirala visoke zvaničnike u Švedskoj, Norveškoj, Francuskoj i Nemačkoj, uključujući kancelarku Angelu Merkel.

Autor: redportal.rs

#Agencija za nacionalnu bezbednost

#SAD

#norveška

#špijuniranje