Siluanov obavestio javnost da će udeo dolara svesti na nulu, dok će udeo britanske funte biti smanjen na 5 odsto

Rusija će u roku od mesec dana u potpunosti eliminisati američki dolar u strukturi Fonda nacionalnog bogatstva (FNB) i smanjiće udeo britanske funte, saopštio je danas ruski ministar finansija Anton Siluanov na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

- Mi smo, kao i Centralna banka, doneli odluku da smanjimo sredstava Fonda uložena dolarske aktive. U današnjoj strukturi, oko 35 posto sredstava FNB-a čine ulaganja u dolarima. Odlučili smo da se u potpunosti povučemo iz dolarske aktive i da ulaganja u dolarima zamenimo povećanjem udela u evru i zlatu - rekao je Siluanov, a prenosi Tas.

Dodao je da se prelazak na novu strukturu FNB-a očekuje u roku od mesec dana.

Kako je precizirao, udeo dolara u strukturi Fonda biće sveden na nulu, udeo britanske funte će biti smanjen sa 10 na pet odsto, udeo japanskog jena će ostati na nivou od pet odsto, dok će udeo evra biti povećan sa 35 na 40 odsto, juana sa 15 na 30 odsto, a u strukturu će će ući i zlato sa udelom od 20 odsto.

Na pitanje kada će se to dogoditi, Siluanov je rekao prilično brzo, u roku od mesec dana.

Sputnjik prenosi da je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da odluku o svođenju udela dolara u FNB-u na nulu donosi vlada, ali da je proces dedolarizacije vidljiv golim okom.

Foto: en.kremlin.ru/nepoznato

- Mogu samo da kažem da je proces dedolarizacije konstantan, on je sada, zapravo, vidljiv golim okom. Proces dedolarizacije se ne odvija samo u našoj zemlji, nego i u mnogim zemljama sveta koje je počela da zabrinjava pouzdanosti osnovne rezervne valute naveo je Peskov.

Potpredsednik Vlade Rusije Andrej Belousov je, sa svoje strane, ocenio da je odluka o eliminisanju dolara iz strukture FNB razumna.

„O tome se razgovaralo, to je razumna odluka koja je povezana, između ostalog, sa pretnjama sankcijama koje smo dobili od američkog rukovodstva“, rekao je Belousov.

Na pitanje kako se ta odluka može odraziti na rublju, potpredsednik vlade je odgovorio: „Iskreno? Nikako“, prema izveštaju Sputnjika.

Autor: Tanjug

#Amerika

#SAD

#izbacivanje dolara

#rublja

#rusija