Doneli su Milanski edikt i prestali sa progonom hrišćana 😍

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljau cara Konstantina i caricu Jelenu, ljude koji su zaustavili progon hrišćana.

Car Konstantin I je rođen kao Konstantin Flavije Valerije, 274. u Naisusu (Nišu), od oca Konstancija Hlora i majke Jelene.

Posle smrti oca Konstancija Hlora, 306. od vojske je proglašen za savladara severozapada Rimskog carstva. Iako mnogobožac, bio je blag prema hrišćanima.

Nedugo po dolasku na presto caru Konstantinu su se kao veliki neprijatelji predstavili tiranin Maksencije u Rimu, Skit na Dunavu i Vizantija.

Pred borbu sa Maksencijem, po predanju, na nebu mu se ukazao sjajan krst kao znak pobede, uz reči: "Ovim pobeđuj"! Car je naredio da se iskuje veliki krst koji je nošen pred vojskom, i ovu borbu okončao je kao svoju veliku pobedu.

Odmah po dobijanju bitke car Konstantin je izdao znameniti Edikt u Milanu 313. kojim je prestao progon hrišćana.

Nakon pobede nad Vizantijom, sagradio je divan grad na Bosforu i nazvao ga Konstantinopolj. Kada se car teško razboleo, javili su mu se apostoli Petar i Pavle i savetovali da ga episkop Silvestar krsti. Nakon toga strašna bolest nestala je sa njegovog tela.

Sveta Jelena, careva majka, radila je mnogo za veru Hristovu, a kada je bila u Jerusalimu pronašla je Časni krst Gospodnji i sazidala crkvu Vaskrsenja Hristovog na Golgoti, a potom i mnoge druge crkve u Svetoj Zemlji. U svojoj 80 godini umrla je ova sveta žena 327.

Car Konstantin poživeo je još 10 godina nakon svoje majke. Umro je u gradu Nikomidiji 337, a sahranjen u crkvi Svetih apostola u Carigradu. Kult cara Konstantina je posebno bitan kod Grka i Rumuna. Ono što je za Srbe Sveti Sava, kod Grka je car Konstantin.

Na današnji dan treba otići u crkvu i zapaliti sveću za mučenike koji su svoj život dali u odbrani hrišćanstva. Običaj kaže da se 3 puta umijete svetom vodom i da ćete tako očistiti tako telo i izlečiti se od bolesti.

IZVOR: YT / Телевизија Храм

Autor: Redportal.rs

#Pobeda

#car konstantin

#carica jelena

#hrišćanstvo

#konstantinopolj