Veruje da je bodež korišćen za zaštitu zgrada od magične sile

Ostaci srednjovekovnog sela pronađeni su tik pored auto-puta, što je označeno kao "izuzetno" otkriće. Nalazi pored autoputa u severnom Lanarkširu uključuju drevni gvozdeni bodež za koji se veruje da je korišćen za zaštitu zgrada od magične sila.

Tragovi do četiri zgrade datirane od 14. do 17. veka otkriveni su u mestu Netherton Cross kod mesta Bocvel. Kolut vretena za tkanje, brus za oštrenje alata i dva novčića iz 17. veka bili su među neverovatnim ostacima.

Bodež bi mogao datirati iz gvozdenog doba i smatra se da je ostavljen kao deo rituala kako bi zaštitio zgradu i njene stanovnike od magične sila.

Praksa ostavljanja posebnih predmeta u srednjovekovnim i post-srednjovekovnim zgradama dobro je dokumentovana i verovalo se da će takav ritual zaštititi zgradu i njene stanovnike.

Doktorka Nataša Ferguson, iz GUARD Archaeology, jedna od koautorki izveštaja, rekla je:

Posebne ili talismanske osobine ovog bodeža kao zaštitnog predmeta možda su poboljšale ritualni čin zaštite domaćinstva od svetovnih i magičnih šteta. Odlaganje ovih predmeta ispod nivoa temelja jedne od kuća možda je imalo za cilj da afirmiše ovaj prostor kao mesto sigurnosti za njih i generacije koje dolaze.

Oblik ovog bodeža se ne razlikuje od primera gvozdenog doba, što ukazuje na to da je ovaj jednostavni oblik bodeža imao veoma dugu istoriju

Autor: redportal.rs

#areholegija

#bodež

#gvozdeno dobta

#škotska