Biće napravljen u državi Vajoming

Gejtsova kompanija nuklearnih reaktora TerraPower i PacifiCorp su odlučili da podignu novu vrstu nuklearne elektrane sa Natrijum reaktorom na mestu gde se ugasila termoelektrana u toj državi.

TerraPower, koji je Gejts osnovao pre 15 godina, kao i PacifiCorp Vorena Bafeta, objaviće tačnu lokaciju nove elektrane do kraja godine.

Mali reaktori nove generacije, koji koriste druge izvore energije od tradicionalnih, smatraju se za ekološkom tehnologijom koja može da bude bolja od ne toliko efikasne solarne energije i vetra.

- Ovo je najbrži i najočigledniji put ka otklanjanju ugljenika iz industrije. Nuklearna energija je očigledno deo moje strategije za proizvodnju energije - rekao je guverner države Mark Gordon.

TerraPower je rekao da bi elektrane koštale oko 1 milijardu $. Proizvodili bi oko 500 MW u periodu najveće potražnje energije.

Trebalo bi oko 7 godina da se elektrana izgradi.

- Treba nam ovakva čista energija do 2030 - rekao je direktor TerraPower-a.

Eksperti su rekli da ovakvi reaktori predstavaljaju i veći rizik jer bi militantne grupe želele da se dokopaju ove nuklearne energije kako bi napravili oružje od njega.

Ipak, otpad bi bio značajno manji i od prethodnih nuklearnih elektrana.

Autor: redportal.rs

#Nuklearna energija

#bil gejts

#nuklearni reaktor

#tehnologija