Čak i majstor horora nije mogao da izdrži jedan naslov

Veliki majstor strašnih priča, famozni Stiven King, koji nas je plašio najkvalitetnije toliko decenija preko raznih knjiga i filmova, od klovna Penivajza iz knjige To (koji zapravo ima dve ekranizacije), preko Isijavanja, koje je snimao Kjubrik, do ostvarenja Groblje kućnih ljubimaca, zapravo nije mogao da odgleda jedan horor film.

O kom filmu je reč? Pa evo šta je sam King rekao skoro kada je gostovao u televizijskoj emisiji History Of Horror, u kojoj ga je ugostio režiser, glumac i voditelj Eli Rot. Naravno, osim što je govorio o uzorima i omiljenim pričama iz žanra, King se dotakao raznih tema, pa i filma koji nije mogao da odgleda do kraja.

- Sada već davne 1999. godine sam bio u bolnici i pod anesteticima. Tada mi je sin doneo jednu VHS kasetu i rekao: 'Tata, ovo moraš da odgledaš'. Negde na pola sam rekao da prekine, bilo je previše uvrnuto. Radilo se o filmu Veštica iz Blera - rekao je King.

IZVOR: YT / The Trailer Guy

Iako ovo zvuči kao da se radi o oštroj kritici filma, King je rekao da to ipak nije bio slučaj, budući da je film kasnije postao jedan od njegovih omiljenih, kao i da ga je inspirisao na neke druge priče.

Zapravo, u svojoj knjizi Danse Macabre 2010. King je bio izričit:

Stvar sa Vešticom iz Blera je što izgleda stvarno. Druga stvar sa Vešitcom iz Blera je što izgleda prokleto stvarno. Zbog toga izgleda kao najgora noćna mora, ona koja kad se iz nje probudite vas natera u plač jer ste mislili da ste bili zakopani živi ali se ispostavilo da je vaša mačka skočila na vas jer je htela da spava na vašim grudima.

Istina, King nije bio jedina osoba na svetu koja nije imala stomak za ovaj film kada je izašao pre više od 20 godina. Način na koji je sniman, u formi dokumentarnog filma pronađenog snimka (found futage - što je postao poseban podžanr raznih igranih filmova posle) je i tada mnoge naterao na mučninu, što u bioskopima što preko video-rekordera.

Istina, pitanje da li je to bio osećaj dezorijentacije do kog se dolazilo zbog krupnih planova i cimanja slike, ili strah, ali to je već druga priča. 😄

Autor: redportal.rs

#film

#horor

#stiven king

#veštica iz blera