Koji je vaš izbor? 👓

Romantični filmovi predstavljaju ljubavne priče koje preko ekrana prenose emociju uz  romantične veze glavnih likova i put koji istinski jaku ljubav vodi kroz izlaske, udvaranja ili brak. U fokusu je uglavnom traženje prave i istinske ljubavi, a likovi su ponekad suočeni i sa preprekama, kao što su finansije, fizičke bolesti...

Istraživanja su, prema Magazinu Novosti.rs, pokazala da je ovo spisak najboljih ljubavnih filmova svih vremena.

🎬 KAZABLANKA (1942)

Kazablanka je romantična drama u režiji Majkla Kertiza sa Hamfrijem Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama. Radnja se vrti oko Rika, vlasnika restorana, koji ne zna da li bi se osvetio ili pomogao bivšoj ljubavnici Ilzi, koja se jednog dana pojavila u njegovom lokalu sa novim ljubavnikom i koja očajnički traži njegovu pomoć.

IZVOR: YT / Movieclips Classic Trailers

🎬 PRAZNIK U RIMU  (1953)

Romantična komedija koju je režirao Vilijam Vajler. Glavne uloge igraju: Odri Hepbern i Gregori Pek.  Princeza En je članica kraljevske porodice neke neodređene zemlje. Na proputovanju je kroz nekoliko evropskih glavnih gradova, među kojima je i Rim. Jedne večeri se pobuni zbog svojih iscrpljujućih službenih dužnosti, jer je isplaniran svaki minut njenog vremena.

IZVOR: YT / Adrienne Belle

🎬 DORUČAK KOD TIFANIJA (1962)

Američka ljubavna drama sa elementima komedije, snimljena 1961. u režiji Blejka Edvardsa. Hepbernova je za ulogu Holi Golajtli bila u konkurenciji za Oskara za najbolju glavnu glumicu, a film je inače nagrađen ovom nagradom u kategorijama najbolja pesma i najbolja muzika.

IZVOR: YT / FabAudrey

🎬 PRLJAVI PLES (1982)

Američki romantični film iz 1987. Autorka scenarija je Elenor Bergstin, a film je režirao Emil Ardolino. Glavne uloge igraju Patrik Svejzi i Dženifer Grej. Film je nagrađen Oskarom za najbolju originalnu pesmu I've Had Time of My Life, koju su otpevali Bil Medli i Dženifer Varnes.

IZVOR: YT / TrailersPlaygroundHD

🎬 ZGODNA ŽENA (1990)

Film je postao jedan od komercijalno najuspešnijih filmova 90-ih godina, sa zaradom većom od 460.000.000 dolara, a danas je jedan od najuspešnijih iz svog žanra. Džulija Roberts je za svoju izvedbu nagrađena Zlatnim globusom za najbolju glavnu glumicu, a bila je nominovana za Oskar i BAFTA nagradu. Glavnu mušku ulogu tumačio je Ričard Gir.

IZVOR: YT / Movieclips Classic Trailers

🎬 DUH (1990)

Duh je američki film iz 1990. godine, koji je režirao Džeri Zaker. Glavne uloge igraju: Patrik Svejzi, Demi Mur i Vupi Goldberg.

IZVOR: YT / Hall for Cornwall

🎬 TITANIK (1997)

Tema filma je urađena po istinitom događaju. Romantična priča o bogatoj devojci i siromašnom momku koji se susreću i zaljubljuju na "nepotopivom brodu", dok posada broda žuri da obori dotadašnji rekord u putovanju preko Atlantika 

IZVOR: YT / YouTube Movies

🎬 NOTTING HILL (1999)

Britanska romantična komedija iz 1999. godine sa Džulijom Roberts i Hjuom Grantom u glavnim ulogama. Film je nominovan za 3 Zlatna globusa: za najbolju komediju, najboljeg glumca (Grant) i najbolju glumicu.

IZVOR: YT / Movieclips

🎬 BELEŽNICA (2004)

Američki ljubavni film iz 2004. Režirao ga je Nik Kasavete, scenario je napisao Jan Sardi  prema istoimenom romanu Nikolasa Sparksa. Glavne uloge su tumačili Rajan Gosling i Rejčel Makadams.

IZVOR: YT / A99 Studios

🎬 DOK NISAM SRELA TEBE (2016)

Američko-britanski film iz 2016. godine. Režiser filma je Tea Šerok i predstavlja adaptaciju istoimenog romana iz 2012. godine autora Džodžoa Mojesa. Glavne uloge tumače Emilija Klark, Sem Klaflin, Džena Kolmen, Čarls Dens, Metju Luis, Dženet Maktir, Vanesa Kirbi, Džoana Lamli i Stiv Pikok.

IZVOR: YT / Movieclips Trailers

Autor: J. B.

#film

#filmovi

#ljubavni filmovi

#najbolji ljubavni filmovi