Pismo na nemačkom jeziku, upućeno je fizičaru Ludviku Silberštajnu koji je poznati kritičar nekih od Ajnštajnovih teorija

Pismo koje je napisao Albert Ajnštajn i u kojem je naveo čuvenu jednačinu /E=mc2/ prodato je na aukciji za više od 1,2 miliona dolara ili trostruko više nego što je očekivano, saopšteno je iz Aukcijske kuće RR iz Bostona.

Arhivisti iz "Ajnšajnovog dokumentovanog projekta" pri Kalifornijskom tehnološkom institutu i Jevrejskog univerziteta u Jerusalimu navode da postoje samo 3 poznata primerka u kojima je veliki naučnik svojeručno napisao poznatu jednačinu.

Četvti primerak, koji je i jedini u privatnoj kolekciji, nedavno je otkriven javnosti i očekuje se da će biti prodat za 400.000 dolara. Jednačina - energija jednako masa puta brzina svetlosti na kvadrat promenila je fiziku.

Rukom pisano pismo na nemačkom jeziku upućeno je fizičaru Ludviku Silberštajnu i datirano je na 26. oktobar 1946. godine. Silberštajn, Amerikanac poljskog porekla, bio je poznati kritičar nekih od Ajnštajnovih teorija.

Pisamo je bilo dio Silberštajnove lične arhive i prodali su ga njegovi potomci.Kupac je identifikovan samo kao "anonimni kolekcionar dokumenata". 

Autor: redportal.rs

#AUKCIJA

#Ajštajn

#pismo