Pandemija uzrokovala masovnu potražnju elektronike

CEO Intel korporacije izjavio je danas da može biti potrebno i nekoliko godina da se ponovo stabilizuje tržište čipova. Trenutno je globalna nestašica poluprovodnika, problem koji je u mnogome skoro pa zaustavio mnoge fabrike automobila, kao i proizvodnju elektronike za široku potrošnju.

Tokom pandemije koronavirusa, trend rada od kuće izazvao je ogroman rast u potražnji za kompjuterskom elektronikom - što je u uslovima otežane proizvodnje, zateglo sve moguće lance dobavljanja sirovina.

Takođe ova nestašica je uslovljena dostupnošču poluprovodnika, čiji povratak na nivo od pre pandemije možemo da očekujemo (prema njegovim rečima) tek za nekoliko godina.

Intel je takođe u martu najavio planove za ulaganje čak 20 milijardi dolara u ekspanziju svoje fabrike za proizvodnju najmodernije varijante čipova. Planira se izgradnja dve fabrike u Arizoni, kao i širenje proizvodnje u Evropu.

Plan Intel kompanije direktan je izazov upućen ka dve druge kompanije koje prave takođe najmodernije čipove na svetu -  Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd i SAMSUNG.

Ova dva proizvođača poslednjih godina dominiraju svetskom proizvodnjom poluprovodnika, pomerajući centar proizvodnje hardvera u Aziju gde se sada proizvodi više od 2/3 svih najnaprednijih mikročipova.

Autor: redportal.rs

#Intel

#Kompjuteri

#Mikročip

#Proizvodnja

#Samsung

#nestašica

#pandemija

#poluprovodnici