Legendarni pevač Džej Ramadanovski preminuo je u nedelju, 6. decembra 2020. godine

Legendarni pevač Džej Ramadanovski preminuo je u nedelju, 6. decembra 2020. godine, a obdukcijski nalaz potvrdio je početnje sumnje - da je pevača izdalo srce. Kada je preminuo, Džej je imao 55 godina, a danas bi bio njegov 56. rođendan.

Legendarni Ramadanovski je rođe 29. maja 1965. godinu u Beogradu, na Dorćolu, gde je i preminuo u svom stanu. Rođen je u višečlanoj porodici, njegov otac Mazlam je bio obućar, dok je majka Barija radila u komunalnom preduzeću "Zelenilo". Prvi razred je upisao u školi "Braća Baruh" na Dorćolu i bio je đak za primer, sa svim peticama. Njegovi roditelji su se razveli kada je otac Mazlam odlučio da se odseli u Austriju.

Džej je krenuo za svojim ocem, a kada je pao razred, otac ga je vratio u Beograd, gde je počeo da živi sa svojom bakom Danicom, dok je majka živela sa sestrama nekoliko ulica dalje. Počeo je da beži od kuće i dane je provodio na ulici. Tada je krenuo i da se bavi džeparenjem, a nije ga sprečavalo ni što što mu je majka uvek udarala šamar kada bi ga videla na ulici. Socijalna služba ga je poslala u dom za maloletnike. Bežao je iz svakog doma, a najviše se zadržao na Voždovcu u domu "Vasa Stajić", gde je proveo 9 godina.

U jednoj emisiji, gde se pojavio arhivski snimak iz njegovog ranog detinjstva, Džej je pričao o odrastanju.

Ja sam polutan, pola seljak, pola ciganin. Leti sviramo, zimi jedemo. Otkako je ćale u Austriji, ni zimi ni jedemo. To je naš Dorćol, Menhetn. Ja sam radio na šalu, nisam bio kriminalac, malo delikvent. Kad je keva išla sa cvećem, nikad mi nije došla u posetu u dom, ćale je dolazio - govorio je Džej tada.

SUDBONOSKI SUSRET 1987. KOJI JE PROMENIO SVE

U domu "Vasa Stajić" je završio autolakirerski zanat, a u šali je govorio da je postao "umetnički dekorater za limuzine“. Pošto je vrlo često bežao iz ustanova u kojima se zahteva disciplina, poslali su ga na služenje vojnog roka na hrvatskom ostrvu Vis. Šest meseci je proveo tamo družeći se sa Mišom Nikšićem, zloglasnim „lošim momkom“. Često su dane provodili u karantinu jer su maltretirali ostale vojnike. Nakon toga dobio je prekomandu u građevinski vod u Splitu. Nadređenima je odmah rekao da je bolje da ga stave u samicu, nego da mu daju lopatu, pa je bio pošteđen teških poslova. Dobio je zadatak da, dok ostali vojnici kopaju, on čuva puške. Snalažljiv po prirodi, uspeo je da izbegne i taj posao, pa je plaćao drugim vojnicima da čuvaju puške, a on je džepario po gradu. U jednom intervjuu rekao je da je imao toliko novca da je ocu kupio veš mašinu i pločice za kupatilo.

Po povratku iz vojske vratio se na ulicu. Nastavio je da džepari i prodaje garderobu. Sudbonosni susret desio se 1987. godine kada je pokucao na vrata Marine Tucaković i Aleksandra Radulovića Fute.

Marina je tada napisala pesmu "Zar ja da ti brišem suze“. Folk zvezda Vesna Zmijanac je tražila da ona otpeva tu pesmu, ali ju je Tucakovićeva namenila Džeju. Iste godine je sa tom pesmom nastupio na festivalu "MESAM" i osvojio treću nagradu publike. 1989. godine odigrao je manju ulogu u popularnom domaćem filmu i usledila je veća zainteresovanost za pevača.

Zahvaljujući kvalitetnim pesmama, specifičnom glasu i neverovatnoj energiji postao je veoma popularan na području cele bivše Jugoslavije. Na njegovom prvom koncertu na Tašmajdanu 1991. godine bilo je 13.000 ljudi, dok je najmanje još četiri hiljade ostalo ispred stadiona jer nisu uspeli da kupe ulaznice. Audio zapis sa koncerta objavljen je na albumu "Džej na Tašmajdanu". Uprkos teškim vremenima s kojima su se suočavali narodi bivših jugoslovenskih republika, Džej je uspeo da dopre do publike, pa mu je popularnost rasla iz dana u dan. Voleli su ga "obični ljudi", a neretko je pevao i za "loše" momke beogradskog podzemlja.

PRIVATNI ŽIVOT

Do 2007. godine bio je u braku sa Nadom Ramadanovski, sa kojom ima dve ćerke Anu i Mariju. Nadu je upoznao 80-ih godina i to kao sestru jednog od njegovih najboljih drugova. Kada se vratio iz vojske ona je radila u jednom kafiću, ali iako su se sviđali jedno drugome ta veza bila je zabranjena. Naime, ona je mogla da izađe u grad samo sa bratom i nisu sedeli u istom društvu. S obzirom na to da se njen otac i brat nisu slagali s njihovom vezom, neko vreme viđali su se tajno.

Kada je ostala u drugom stanju Nadina porodica morala je da prihvati Džeja. 1990. godine dobili su ćerku Anu, a kasnije i Mariju. Kao i većina boema, Džej je provodio noći i dane u kafani. Kockao je, pušio i pio, a Nada više nije mogla da podnese, pa je odlučila da se razvede. Brak su zvanično okončali 2007. godine.

I posle razvoda, pevač je govorio da voli i poštuje svoju bivšu suprugu, te da je ona njegov "heroj" i "kraljica". Posle nje upoznao je mnoge žene, ali nijednu nije voleo kao nju. Bili su u dobrim odnosima, a pred smrt je priznao i da mu je mnogo pomogla i kada je imao ozbiljnih zdravstvenih problema.

Uvek sam bio savršen muž, koliko god da sam skitao, ja sam došao kući. Poštovao sam ženu i decu. Dan danas sam dobar, to što sam imao "cupi" šta da radim... - govorio je Džej svojevremeno.

Njegova starija ćerka Ana je sa pevačem Adilom Maksutovićem dobila sina Adrijana 2013. godine, sa kojim je Džej voleo da provodi vreme. Posebno se radovao kada je provodio leto sa njim i učio svog unuka da pliva.

Polovinom 2017. Džej je morao da se podvrgne operaciji srca, zbog zalisaka koji su posledica nezdravog života koji je vodio. Ipak, uspeo je da se oporavi i relativno brzo ponovo da zapeva. Kaže da su mu veliku podršku pružale ćerke i bivša supruga, te da je zahvalan Bogu što mu je pružio još jednu šansu. Međutim, kada je krenula pandemija koronavirusa, Ramadanovski je morao posebno da se pazi, upravo zbog problema sa srcem. Bio je u strogom karantinu, ali ga je srce na kraju izdalo i to baš na dan kome je posvetio jedan od svojih najvećih hitova - u nedelju.

Ramadanovski je sahranjen 11. decembra 2020. godine u Aleji zaslužnih građana, po muslimanskim običajima, ali i sa ikonom Svete Petke. Poznato je da je Džej rođen kao musliman, ali je išao i u pravoslavnu crkvu i govorio je "da je Bog jedan". Redovno je posećivao kapelu koja je posvećena Svetoj Petki, crkvu Ružicu na Kalemegdanu, dok je u džamiji bio svega nekoliko puta. Čak je i razmišljao da promeni veru, ali se to nije desilo. Hodže su očitale molitvu, a zatim se začula njegova pesma "Nedelja" zbog čega su se svi prisutni naježili i rasplakali. Sahrani su prisustvovali članovi njegove porodice, mnogobrojne kolege, ali i narod koji je došao da isprati pevača uz čije se pesme veselio, plakao, venčavao, razvodio...

Autor: Pink.rs

#Dzej Ramadanovski

#Džej

#nedelja