STEM istraživanja, iako zakopana velikim kontroverzama i etičkim problemima, ukidaju još jednu zabranu 🤨

Naučnicima će od sada biti dozvoljeno da uzgajaju ljudske embrione starije i od 14 dana, nakon što je Međunarodno društvo za izučavanje stem ćelija (ISSCR) promenilo svoj pravilnik. Pravilo "14 dana", koje je bilo na snazi od kasnih 90ih, je postavljeno sa ciljem da ograniči istraživače i da ih spreči naučnike da uzgajaju embrione i nakon što počne da se razvija jasan ćelijski oblik.

Međutim, sobzirom koliko je napredovala nauka postalo je očigledno da se ova zabrana mora ukinuti. Od sada svaki slučaj istraživanja koji zahteva uzgoj duži od dve nedelje, biće podvrgnut rigoroznom etičkom komitetu koji će analizirati studiju i dati odobrenje pre no što će istraživačima biti dozvoljeno da nastave dalji uzgoj embriona.

Iako je proučavanje ljudskih embriona do guše zakopano kontroverzama i etičkim debatama, istraživači veruju da bi olakšavanje zabrana mnogo pomoglo u daljem razumevanju problematike razvoja i posle 14 nedelje.

Kako je objasnila Melisa Litl, profesor na Murdoch Childrens Research Institute i budući predsednik ISSCR:

Nove naučne metode se konstantno stvaraju, u svim oblastima nauke, ali posebno u oblasti izučavanja STEM ćelija. Neke od ovih novih tehnologija sa sobom donose etičke probleme, uprkos tome što je na duge staze cilj poboljšanje ljudskog zdravlja.
Ovo je posebno izraženo u istraživanjima koja se baziraju na podelovanju ljudskog embriona i stvaranju ljudsko-životinjskih himeričnih tkiva. Činjenica da su ova pravila nastala u saradnji sa naučnom zajednicom, pokazuje dubok osećaj odgovornosti i integriteta kao i želju da nauka ide u korak sa društvom.

Pravilo "14 dana" je jedno od najšire usvojenih zakona u istoriji medicine, iza koje stoji skoro svaka zemlja na planeti. Usvojena je nakon uvođenja in-vitro oplodnje, kada je postalo moguće razvijati i uzgajati ljudske embrione u laboratorijama. Nakon 14 dana, u embrionu, stvara se struktura koja se razvije na leđima embriona i označava početak stvaranja više slojeva ćelija. Ovde je prirodno odabrano da bude maksimum dozvoljenog razvoja i uzgoja ljudskih embriona - ovde se moralo stati.

Međutim, kako je tehnologija napredovala, postalo je jasno da mnogi defekti koji dovode do pobačaja ili trajnih posledica po zdravlje počinju tek nakon 14 dana od oplodnje. Stoga je odlučeno da je potrebna nova reevaluacija ove zabrane.

Iako su istraživači uvereni da će nove olakšice imati pozitivan efekat, ipak žele da osiguraju da sva regulatorna tela mogu da i dalje kontrolišu studije u cilju očuvanja etičkih normi.

Autor: redportal.rs

#Etika

#Himere

#Nauka

#Uzgoj ljudskih embriona

#embrion

#medicina

#uzgoj ljudko-životinjskih ćelija

#zabrana

#Ćelije

#čovek