U Gazi je ubijeno 248 ljudi

Iz Ujedinjenih nacija rečeno je danas da je vojska Izraela možda počinila ratne zločine u 11-dnevnom ratu sa militantima iz Hamasa koji su na vlasti u Gazi. Šefica odeljenja za ljudska prava Mišel Bašele pozvala je Izrael da dozvoli nezavisnu ekspertsku istragu o vojnim akcijama.

Ovakva izjava došla je dan nakon što su održane diskusije u krovnom delu Ujedinjenih nacija za ljudska prava o situaciji i sukobu koji je 11 dana trajao u Izraelu i Gazi, a koji je odneo 260 života.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava rekao je ispred Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija da je ovo najveća eskalacija sukoba između Izraela i Palestinaca još od 2014. godine.

Od 260 ubijenih, 248 je bilo u Gazi, od čega 66 dece i 39 žena. U Izraelu je ubijeno 12 ljudi, uključujući i dvoje dece.

Ovakvi napadi mogu da budu definisani kao ratni zločini. Vazdušni napadi koji rezultiraju velikim brojem civilnih žrtava izazivaju otvorenu sumnju u tako nešto.

Međutim, Mišel Bašele izjavila je da se osuđuje i taktika Hamasa koja se svodila na postavljanje vojnih objekata u izuzetno gusto naseljenom mestu odakle je ispaljen i veliki broj raketa.

Autor: redportal.rs

#Broj poginulih

#Izrael

#gaza

#rat