Komanda i jedinice Ratnog vazduhoplovstva i PVO realizovale su zajedničko taktičko uvežbavanje u vazdušnom prostoru Srbije

Komanda i jedinice Ratnog vazduhoplovstva i PVO realizovale su zajedničko taktičko uvežbavanje, na poligonima, mirnodopskim lokacijama i u vazdušnom prostoru Srbije, saopštila je VS.

Ovom prilikom proverena je obučenost za angažovanje na zadacima vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja, dejstvo lovačke avijacije, izvođenje protivvazduhoplovnih dejstava, pružanje vazduhoplovne podrške i traganje i spasavanje. Zajedničko taktičko uvežbavanje je najsloženiji vid obuke, a rezultati potvrđuju visok nivo operativnih sposobnosti RV i PVO.

Ono što je posebno zanimljivo što je ovog puta, sudeći po objavljenim fotografijama, obavljeno i lansiranje raketa vazduh-zemlja tipa maverik. Reč je o televizijski navođenim raketama američke proizvodnje nabavljenim još 1980-ih godina, u vreme JNA.

Upotrebljavane su u vreme ratova na prostorima bivše Jugoslavije. Iako danas ima daleko modernijih raketa ovog tipa, maverici su i dalje respektabilno sredstvo namenjeno uništavanju ciljeva kao što su oklopna oruđa i vozila, skladišta i slično.

Autor: redportal.rs

#PVO

#maverik

#raketa vazduh-zemlja

#ratno vazduhoplovstvo

#vojska srbije