Svetski, a naš

Verovatno najveći srpski sportista, Novak Đoković, rođen je na samom početku sezone Blizanaca, tačnije 22. maja 1987. godine u Beogradu.

Još kao dete, Đoković je pokazao interesovanje za tenis, pa mu je omiljena igračka, prema rečima oca Srđana, bila mali teniski reket i teniska loptica od pene. Novak je sa četiri godine počeo da trenira tenis, kada su ga roditelji poslali u teniski kamp u Novom Sadu, a pravi početak je usledio dve godine kasnije, na Kopaoniku, na teniskom kampu, koji je organizovao TK Partizan, a koji je vodila čuvena Jelena Genčić. Prema njenim rečima, kada je videla malog Novaka, znala je da nije videla veći teniski talenat od Monike Seleš.

Foto: pink rs

Narednih šest godina, Jelena Genčić je trenirala Novaka, ali je shvativši da se on jednostavno previše brzo razvija, odlučila da ga pošalje u Tenisku akademiju u Oberšlajshajmum, kod još jednog velikog trenera, Nikole Pilića. Četiri godine je Novak proveo kod Pilića, a sa 14 godina je započeo karijeru.

Negde u periodu kada su se Rodžer Federer i Rafael Nadal ustalili u svetskom teniskom vrhu, Novak Đoković je započeo profesionalu karijeru, 2003. godine, svojim prvim učešćem na nekom ATP turniru. Prvo pojavljivanje na Grend slemu je usledilo 2005. kada je u prvoj rundi ispao od Marata Safina, koji će te godine biti i osvajač turnira.

2006. godina donela je prvu ATP titulu, u Holandiji, uz relativne uspehe na Rolan Garosu i Vimbldonu, a u 2007. zahvaljujući dobrim igrama na mastersima, naročito Indijan Velsu i Majamiju, Đoković ulazi u top 10 tenisera na svetu. Centralni događaj te godine bilo je finale US Opena, koje Đoković gubi od Federera, iako je u dva seta imao više set lopti i prilika da povede. Ipak, dobri rezultati tokom cele godine, stavili su Đokovića na 3. mesto svetske ATP liste.

2008. je krenula bombastično, osvojen je prvi Gren Slem, onaj u Australiji, a tokom cele godine, Đoković ako nije osvajao turnire, bio bi zaustavljan ili u polufinalima ili finalima.

2009. je ostala upečatljiva po tome što je Novak stigao do deset finala i osvojio ih pet. Ostao je svetski broj 3. treću godinu zaredom.

2010. godine Đoković je napredovao do 2. mesta na ATP listi, imao je dobrih uspeha na turnira, u finalu US Opena poražen je od Nadala, a Srbiji je doneo prvi trijumf u Dejvis kupu.

Od 2011. godine, pa praktično do danas, traje dominacija Novaka Đokovića teniskim terenima, kao i ozbiljna kandidatura da se, po završetku karijere, smatra najvećim teniserom u istoriji. Spomenimo samo da je u 2011. osvojio deset turnira, od toga tri Gren Slema, Australiju, Vimbldon i US open, što se i danas smatra jednom od najuspešnijih i najboljih sezona u istoriji tenisa. Godine 2012, 2013 i 2014. donele su takođe uspehe, u svakoj je osvajan po jedan Gren Slem, da bi ponovo došla fantastična sezona, 2015. godine u kojoj je osvojio 3 Grend Slem titule, u četiri finala na koja je igrao, i 6 mastersa od 8 na koliko je učestovao. Sledeće 2016. godine u finalu Rolan Garosa, Đoković je pobedio Endija Mareja i tako kompletirao Gren Slem titule, postavši tek 8. teniser u istoriji koji je držao titule na sva četiri najprestižnija turnira istovremeno.

Uz manje padove, Đoković je nastavio da osvaja turnire i titule u teniskom vrhu i u narednim godinama, i iako je na kratko izgubio mesto broja 1. na ATP listi, osvajani su Australija i Vimbldon, kao i titula jedinog tenisera koji je osvojio sve masters turnire.

Ova 2021. donala je novu, rekordnu 9. titulu u Australiji, za ukupno 18 Gren Slem trofeja koliko ih Đoković ima, a 1. marta izjednačen je rekord Rodžera Federera po broju nedelja tokom kojih je Đoković bio svetski broj jedan u tenisu.

Do sada, protiv oba najveća rivala, Federera i Nadala, Đoković ima bolji međusobni skor, a mnogi ga već sada smatraju najvećim teniserom u istoriji, jer je svoju karijeru započeo u eri koja se smatra vrhuncem teniske igre, i jer je za protivnike imao jednako dobre igrače, koje je uspeo da pobedi i prestigne.

Ali šta nam natalna karta Novaka Đokovića govori o njemu? Kako je dečak iz Beograda postao najveći srpski i svetski sportista?

Foto: astrotheme.com

Novak Đoković je u horoskopu Blizanci sa podznakom u Lavu. Podznak Lava ne mora uvek da opisuje sportistu, ali uvek opisuje nekoga kome je prirodno da bude prvi (Lav = kralj) u nečemu. Dakle, u Novakovom ponašanju je prirodno da želi da bude prvi, na tronu, da je u centru pažnje i da ga gledaju. Takođe, Sunce, njegovo Ja, njegov ego, centar, energija, nalazi se u 10. kući, polju karijere, dakle on je neko kome je karijera na prvom mestu, prirodno mu je da ceo život podredi njoj. Sunce koje je u Blizancima govori da je veseo čovek, da će kroz karijeru morati i da se zabavlja, odnosno da će pored sve ozbiljnosti koje podrazumeva svaka karijera kojoj se bilo koji čovek ozbiljno posveti, ovde morati da bude i doza zabave, dinamike i promene (sve što je odlika Blizanaca). Đoković je inače čuven ne samo kao dobar teniser, već i kao neko ko često ume da razbije krutu tenisku formu, ko voli da se šali i da zabavlja publiku i novinare i kome nije strano da imitira svoje kolege na terenu. Merkur (komunikacija) u Blizancima ukazuje na Novakovu veštinu kada su strani jezici u pitanju, koju je ne jednom pokazao u javnosti.

Samo 10. polje, odnosno karijera, počinje u znaku Bika, a njegov vladar, Venera, nalazi se u 9. polju, koje označava duga putovanja, daleke zemlje, ali između ostalog označava tenis, jer je 9. polje polje Strelca, koji vlada tenisom. Dakle, karijera će biti ostvarena kroz tenis, koji će ga stalno voditi na duga putovanja, u daleke zemlje, u kojima će imati uspeha. Možemo čak reći da što je zemlja dalja od njegovog mesta rođenja, Novak ima više uspeha, pa je recimo apsolutni rekorder u Australiji, koja je geografski najdalja od Srbije.

Najveći problem koji Đoković ima u natalu, kada je u pitanju njegova karijera, jesu vodeni Mars (u Raku) i Mesec (u Ribama). Mars (agresivnost, borba) je u izgonu u Raku, dok je Mesec (emocije) iako jak u Ribama, dosta nestabilan. Ovde treba tražiti one česte i nekad neobjašnjive padove u njegovoj igri, kada deluje da se prosto isključio. Ipak, uspeh u prethodnim godinama jasno ukazuje na to da je Novak i sam shvatio svoj osnovni problem, da je mnogo radio, i ojačao na mentalnom planu, te da je posledica toga, odnosno dominacija tenisom, nešto što je rezultat ne samo velike predanosti treninzima, nego i jakoj i temeljnoj mentalnoj pripremi.

Autor: redportal.rs

#Horoskop

#astrologija

#astroslavljenik

#novak djokovic