Svetli primer žrtve za otadžbinu

Dvadest dve godine je od početka bitke na Paštriku, koja je zajedno sa borbom na Košarama, primer vojničke snage, veštine, hrabrosti i pobede, ali i stradanja mladih vojnika za otadžbinu.

Operacija Strela odnosno Bitka na Paštriku je bila agresivna vojna operacija, sadržana u skupu napadačkih borbenih dejstava OVK potpomognutih snagama albanske vojske i NATO, a protiv jedinica Vojske Jugoslavije u periodu od 26. maja do 10. juna 1999. Cilj operacije Strela bio je slamanje otpora, razbijanje i uništenje odbrambenih pograničnih snaga VJ, te otvaranje koridora za dodatno ubacivanje terorista na područje Kosova i Metohije i presecanje komunikacija na liniji Peć — Prizren.

IZVOR: YT / RTS Merila vremena - Zvanični kanal

Borbe na Paštriku i Košarama zaustavile su NATO pohod na SRJ, ali i prodor albanskih snaga, a za taj veliki uspeh, zaslužni su obični vojnici, borci i starešine taktičkih jedinica.

Tačan broj pripadnika OVK koji je bio uključen u fazama operacije nije moguće utvrditi. Po nekim procenama, u prvom talasu trebalo je da učestvuje od 12.000 do 20.000 boraca. U ovaj broj ulaze elementi 2. pešadijske divizije vojske Republike Albanije (jačine oko 5.000 ljudi), kao i samostalni artiljerijski pukovi sa komandom u gradu Kukes.

Uprkos teškim iskušenjima svaki borac bio je spreman na žrtvu. Vojska se herojski borila. O tome svedoče i žrtve - u operaciji Strela 549. motorizovana brigada, imala je 25 poginulih i oko 200 ranjenih boraca. U zoni brigade poginulo je ukupno 87, a ranjeno i povređeno 300 oficira, podoficira i vojnika.

Prema zvaničnim podacima kosovske Komisije za određivanje statusa veterana u borbama u zoni Paštrika poginulo je 453 UČK terorista, a ranjeno više od 700. Međutim njihovi gubici bili su znatno veći.

Čuvena 549. motorizovana brigada Vojske Jugoslavije je jedina koja je kompletno odlikovana. U mnogim gradovima junaci sa Paštrika imaju spomen obeležje.

Autor: redportal.rs

#NATO

#Srbija

#borbe

#hreroji

#paštrik