Od privatnika koje sponzoriše država do potpunih odmetnika, ovi gusari su stekli reputaciju zastrašujućih napadača

Braća Barbarosa

Ploveći sa severnoafričke obale Barbari, braća Barbarosa (što na italijanskom znači "crvena brada") braća Aruj i Hizir obogatili su se hvatanjem evropskih plovila u Sredozemnom moru. Iako su njihove najunosnije rane žrtve uključivale dve papske galije i sardinijski ratni brod, oni su počeli da love Špance negde u vreme kada im je Aruj izgubio ruku u bici. Do 1516. godine osmanski sultan je u osnovi postavio Aruja na čelo čitave obale Barbari, položaj koji je Hizir preuzeo dve godine kasnije nakon bratove smrti. Hizir, inače poznat kao Khair-ed-Din, proveo je zatim ostatak svog života boreći se sa raznim hrišćanskim neprijateljima, uključujući flotu "Svete lige" koju je papa posebno formirao da bi ga uništio.

Ser Francis Drake

Francis Drejk, koga je kraljica Elizabeta I prozvala "moj gusar", bio je među takozvanim privatnicima "Morski pas" kojima je engleska vlada dala dozvolu za napad na španske brodove. Drejk je plovio na svom najpoznatijem putovanju od 1577. do 1580. godine, postajući prvi engleski kapetan koji je obišao svet. Na tom istom putovanju izgubio je četiri od svojih pet čamaca, pogubio podređenog zbog navodnog planiranja pobune, upao u razne španske luke i zarobio špansko plovilo natovareno blagom. Oduševljena kraljica Elizabeta odmah ga je vitezovala po povratku. Osam godina kasnije, Drejk je pomogao da se porazi španska armada.

Fransoa Olone

Olone je bio jedan od mnogih bukanera - mešavina privatnih privatnika koje sponzoriše država i neposrednih odmetnika - koji su karipskim morem plovili sredinom i krajem 1600-ih. Takođe poznat kao Žan-David Nau, Olone je počeo da presreće španske brodove i priobalna naselja - i gaji reputaciju prekomerne okrutnosti - ubrzo po dolasku na Karibe kao zarobljeni sluga. Gusarski istoričar sedamnaestog veka Aleksandar Ekvelmin napisao je da bi Olone maltretirao svoje žrtve sekući ih na komade ili bi stiskao kanap oko vrata dok im oči ne bi iskočile. Sumnjajući da je izdan, Olone je navodno jednom čak isekao čovekovo srce i zagrizao. Karma mu je uzvratila 1668. godine, međutim, kada su ga, prema rečima Ekvelin, uhvatili i pojeli kanibali.

Henri Morgan

Možda najpoznatiji gusar iz zlatnog doba gusarenja , Henri Morgan je jednom navodno naredio svojim ljudima da zaključaju stanovnike Portorika na Kubi unutar crkve kako bi mogli nesmetano pljačkati grad. Zatim je prešao na zauzimanje Porto Beloa u Panami, delom stvarajući živi štit od sveštenika, žena i gradonačelnika. Tokom sledećih nekoliko godina, usledile su i druge brutalne racije na dva grada u Venecueli i Panama Sitiju. Iako je Morgan nakratko uhapšen 1672. godine, završio je na mestu vršioca dužnosti guvernera Jamajke 1678. i ponovo od 1680. do 1682. Ironično je da je jamajčko zakonodavstvo tokom njegove administracije donelo zakon protiv piraterije, a Morgan je čak pomagao u gusarskom gonjenju.

Kapetan Kid

Jednom poštovani privatnik, kapetan Vilijam Kid isplovio je 1696. godine sa zadatkom da lovi pirate u Indijskom okeanu. Ali ubrzo je i sam postao pirat, zarobivši brodove trgovca Kvedaha i ubivši potčinjenog drvenom kantom. Zbog masovnog prebega posada krenula je kući, što je podrazumevalo i zaustavljanje na ostrvu Gardiners u Njujorku radi sklanjanja blaga. Pošto je naleteo na moćnu britansku Istočnoindijsku kompaniju, Kid je uhapšen pre nego što se vratio u Englesku. Tada mu je suđeno i pogubljen je, a njegovo raspadnuto telo prikazano je sa obala reke Temze kao upozorenje drugim gusarima.

Crnobradi

Rođen kao Edvard Tič, Crnobradi je zastrašivao neprijatelje uvijajući opuške u njegovu dugu, upletenu kosu na licu i prebacujući više pištolja i bodeža preko grudi. U novembru 1717. zauzeo je francuski ropski brod, kasnije preimenovan u Osveta kraljice Ane, i obnovio ga sa 40 topova. Sa tom dodatnom vatrenom snagom blokirao je luku Čarlston, Južna Karolina, sve dok stanovnici grada nisu ispunili njegove zahteve za velikom škrinjom lekova. Posle nekoliko meseci ležanja u Severnoj Karolini, Crnobradi je ubijen u borbi sa britanskom mornaricom. Legenda kaže da je zadobio 20 uboda i pet rana od vatrenog oružja pre nego što je konačno podlegao. Takozvano Zlatno doba piraterije, čiji je glavni deo bio Crnobradi, trajalo je samo nekoliko godina. Ali bezbroj knjiga, predstava i filmova - od Ostrva blaga do Pirata s Kariba - kasnije će romantizovanu verziju tog doba doneti u oči javnosti.

Kaliko Džek

Džon Rakam poznatiji kao Kaliko Džek, dobio je pomilovanje za ranija piratska dela 1719. Ipak, on se sledeće godine vratio u pučinu pošto je zauzeo špalir od 12 topova iz luke Nasau na Bahamima. Među desetak sledbenika Rakama bilo je dve jedine žene gusarice koje su ikad plovile karipskim vodama. Jedna, Ane Boni, ostavila je muža da bude sa Rakamom, dok je druga, Meri Rid, navodno već duže vreme plovila prerušena u mušku odeću. U oktobru 1720. lovic na gusare pretekli su pijani sastav Rakama. Veruje se da su samo Boni, Rid i možda jedan čovek pružili bilo kakav otpor. Iako je Rakam pogubljen sledećeg meseca, njegove ženske kolege iz posade izbegle su obešenjačku omču jer je utvrđeno da su obe trudne. Rid je umro u zatvoru ubrzo nakon toga, i niko ne zna šta je bilo sa Boni.

Madam Čeng

Godine1805. suprug Madam Čeng, Čeng Ji, formirao je ono što je brzo postalo najveća piratska konfederacija u istoriji. Nakon njegove smrti dve godine kasnije, Madam Čeng je preuzela posao i proširila ga još više, zapovedajući oko 1.800 brodova i 70.000 ljudi na vrhuncu svojih moći. Uz pomoć Čeng Po Saj - usvojenog sina njenog supruga i takođe njenog ljubavnika - tražila je novac za zaštitu od obalnih zajednica, napadala brodove u Južnom kineskom moru i jednom čak otela sedam britanskih mornara. Madam Čeng je potom dobila oprost 1810. godine kada su kineske vlasti počele suzbijati pirateriju. Prostituka u mladosti, proživela je svoje zlatne godine vodeći veliku operaciju šverca opijuma.

Autor: redportal.rs

#gusari

#more

#pirati

#pljačka