Ovo je četvrto samoubistvo koje je za mesec počinjeno u najvećoj zdravstvenoj ustanovi

Još jedan pacijent se ubio u prostorijama Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, ali su iz ove zdravstvene ustanove pokušali prikriti ovaj slučaj, otkriva Srpskainfo.

Prema saznanjima pomenutog portala, u nedelju u jutarnjim časovima u Klinici za psihijatriju UKC Srpske pacijent ubio se M. M. (67).

Ovu informaciju njima su potvrdili i u Policijskoj upravi Banjaluka, ali u Službi za odnose sa javnošću UKC Srpske pokušali su da prikriju ovu informaciju.

- U proteklih 10 dana nije evidentirano nijedno samoubistvo ili pokušaj samoubistva u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske - odgovorili su kratko iz UKC RS.

Uviđaj

Na upit Srpskeinfo u Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da im je ovaj slučaj prijavljen u nedelju u jutarnjim časovima.

- Policiji je prijavljeno da je 23. maja oko 7.30 pacijent izvršio samoubistvo u Klinici za psihijatriju UKC RS. Na licu mesta obavljen je uviđaj  i utvrđeno je da nema elemenata krivičnog dela. O svemu je obavešten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka - pojasnila je portparol PU Banjaluka Danijela Mučibabić.

Prema saznanjima Srpskainfo, samoubistvo je počinjeno na način da se pacijent obesio u toaletu klinike.

- Nakon jutarnje vizite, pacijent je uzeo plahtu sa svog kreveta i otišao u toalet klinike. Tu je jedan dEo plahte prebacio preko vrata koja je zatim zatvorio. Na drugom delu plahte napravio je omču koju je zatim stavio oko vrata i obesio se - pojasnio je izvor Srpskainfo.

On je dodao da je njegovo telo pronašla medicinska sestra, koja je zajedno s doktorom pokušala da ga oživi, ali nisu uspeli.

- Sve je prijavljeno policiji, koja je izašla na lice mesta. Tokom uviđaja i pregleda tela utvrđeno je da nema nikakvih povreda koje bi ukazivale da se možda radi o krivičnom djelu - istakao je sagovornik Srpskeinfo.

Identične smrti

Ovo je četvrto samoubistvo koje je za mesec počinjeno u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj, samo što prošla tri nisu pokušali da pri kriju.

Prvo samoubistvo se desilo 12. aprila, kada je pacijentkinja iz Prnjavora skočila s trećeg sprata Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci. Ovaj slučaj je policiji prijavio dežurni lekar, koji je rekao da je žena preminula na licu mesta.

Samo sedam dana kasnije desio se skoro identičan slučaj. Ovaj put se ubio pacijent tako što je skočio sa šestog sprata UKC Srpske.

U policiji su tada potvrdili da su obavili uviđaj i o svemu obavestili dežurnog tužioca. Tada je rečeno da je pacijent bio hospitalizovan na kovid odeljenju na šestom spratu Centralnog medicinskog bloka UKC i da je tokom hospitalizacije bio svestan, orjentisan i komunikativan, a od ranije je bio pod nadzorom psihijatra.

Treće samoubistvo se desilo 3. maja, kada je pacijent skočio s petog sprata ove zdravstvene ustanove. Prema nezvaniničnim informacijama, pacijent je bio smešten na odeljenju torokalne hirurgije.

Nakon trećeg samoubistva, skokom s prozora Univerzitetskog klinčkog centra Republike Srpske, iz ove zdravstvene ustanove su poručili da će podesiti mehanizam za otvaranje prozora.
Oni su tada saopštili da će, u svrhu sprečavanja neželjenih događaja, podesiti mehanizme kako bi se prozori mogli otvarati isključivo na kip.

Crna statistika

Prema statističkim podacima, tokom prošle godine došlo je do povećanog broja samoubistava u Republici Srpskoj, a kao jedan od uzroka se navodi stres koji građani imaju zbog epidemije koronavirusom.

Prema tvrdnjama psihologa, zabrinjavajući je podatak da se toliki broj samoubistava desi u jednoj zdravstvenoj ustanovi.

- Svakako tu treba istražiti šta se tačno desilo i šta je dovelo do toga. Jedan od glavnih problema je to što ni Univerzitetski klinički centar, a ni druge bolnice, nemaju dovoljan broj zaposlenih psihologa, dok se u isto vrijeme na Birou za zapošljavanje nalazi veliki broj nezaposlenih psihologa - ističu stručnjaci.

Autor: Goran Obradović

#BANJALUKA

#Psihijatrija

#Univerzitetski klinički centar Republike Srpske