Odgovorni iz kompanije traže od suda u Nju Delhiju da proglasi jedno od novih pravila kao kršenje prava na privatnost

Votsap (WhatsApp) je podneo tužbu protiv indijske vlade, zahtevajući da se blokiraju propisi koji danas treba da stupe na snagu, a koji će, prema ocenama stručnjaka, primorati tu društvenu platformu da prekrši pravila o zaštiti privatnosti, navode neimenovani izvori.

U okviru ovog slučaja, Votsap traži od Višeg suda u Nju Delhiju da proglasi jedno od novih pravila kao kršenje prava na privatnost prema indijskom Ustavu jer, prema tom pravilu, društvene platforme moraju da identifikuju prvi izvor informacije kada vlasti to budu zahtevale, prenosi agencija Rojters.

Iako se zakonom zahteva da Votsap, koji je u vlasništvu Fejsbuka, otkrije samo ljude koji su optuženi za neka krivična dela, iz kompanije navode da to ne mogu sprovesti u praksi.

Iz Votsapa poručuju da poruke imaju end-to-end enkripciju, odnosno šifrovanje, što znači da poruku mogu pročitati samo pošiljalac i primalac poruke, i da bi Votsap, kako bi ispoštovao indijski zakon, morao razbiti enkripciju kako primalaca tako i pošiljalaca poruke.

Zvaničnik indijske vlade tvrdi da Votsap može pronaći način da prati kreatore dezinformacija, i dodaje da od kompanije nije traženo da razbije enkripciju.

Votsap u Indiji ima skoro 400 miliona korisnika.

Autor: Tanjug

#Indija

#WhatsApp

#privatnost

#tužba