U početku beše reč

Napustili smo temeljnog, ali usporenog Bika, i 20. maja uskočili smo u vesele, brbljive, nestrpljive i nestašne Blizance, koji će nas zabavljati sve do 21. juna. Dakle, mesec dana imamo da se posvetimo prijateljima, kraćim putovanjima, čitanju ili gledanju filmova i serija, ali i da nagomilamo planove i ideje za naredni period, i nadam se da ćemo bar jednu zapravo ostvariti. Dok sve to radimo, verovatno ćemo naći vremena da pročitamo i ovaj tekst, jer Blizanci nikako ne vole da rade samo jednu stvar, koji će nam kazati nešto više o jednom omiljenom ili omraženom, sa njima nikako nema između, horoskopskom znaku. Dakle, ko su i šta su Blizanci?

Koncept blizanaca, dualnosti, dvojnosti, javlja se još u Paleolitu i smatra se jednom od najstarijih ideja koje poznaje čovek. Dualnost je prisutna u samom načinu na koji čovek posmatra svet: dan i noć, dobro i zlo, muško i žensko itd. Stvaralački mitovi starih civilizacija sadrže mnoštvo dualnih bogova, koji predstavljaju dvostruku prirodu kosmosa: mnoštvo, sadržano unutar jedne celine.

Ove obrasce srećemo svuda, od Sumera i Egipćana, preko Grka, ali i u Turskoj i Zapadnoj Africi. Čuveni su Herkulovi stubovi, koju su se, kako predanje kaže, nalazili kod Gibraltarskog moreuza, i koji su označavali granicu poznatog i nepoznatog sveta. Ogromni stubovi, u hramu u Gobekli Tepeu, u Turskoj, procenjeni na oko 9,500 godina starosti, predstavljali su ne samo dualni princip postojanja: stvaranje i uništavanje, već su simbolizovali granicu između vidljivog i nevidljivog sveta.

Foto: Wikipedia.org

Za našu temu, kao i do sada, najvažniji su nam Grci, a njihov mit kaže da je vrhovni bog, Zevs, ugledao lepu Ledu, kraljicu Sparte, i pretvorivši se u labuda, zaveo je. Ono što Zevsu nije bilo poznato, jeste da je Leda u tom trenutku već bila trudna, te je pored para smrtnih blizanaca, koje je začela sa svojim mužem, Tindarejem, rodila drugi, besmrtni, blizanački par, koji je začela sa Zevsom. Smrtni su se zvali Kastor i Klitemnestra, koja će kasnije postati žena Agamemnona, koji će povesti Grke u rat protiv Troje, dok se besmrtni blizanački par zvao Poluks i Jelena, ista ona zbog koje će Trojanski rat i započeti. Dakle, imamo dva para blizanaca, od iste majke, ali različitog oca.

Izrazita ljubav i prijateljstvo razvilo se između Kastora i Poluksa. Prirodno su bili veliki avanturisti, pa su se tako pridružili Jasonu u njegovoj potrazi za Zlatnim runom. Nažalost, sreća nije mogla zauvek da ih prati. U jednoj od brojnih pustolovina, Kastor, smrtna polovina ovog blizanačkog para, gine i odlazi u podzemni svet kod Hada. Poluks je bio neutešan. Toliko je patio za svojim (polu)bratom, da je izmolio kod svog oca, Zevsa, pogodbu: pola godine Kastor će provoditi u podzemnom svetu, dok će drugu polovinu godine u carstvo mrtvih odlaziti Poluks.

Foto: Wikipedia.org

Sam mit, kazuje, za početak, jednu najbukvalniju činjenicu: sazvežđe Blizanaca vidi se golim okom samo polovinu godine. Pored toga, ako zađemo dublje u simboliku, videćemo sledeće: Blizanci su naizgled raspolućeni između intelekta i emocija, lakšeg i teškog raspoloženja, introvertnosti i ekstrovertnosti, racionalnog i mističnog itd. itd. Naravno, ovo važi za sve ljude, u većoj ili manjoj meri, ali baš je za one rođene u sezoni Blizanaca kosmička energija usadila u njih ovaj arhetip, te su sve ove dualnosti posebno naglašene.

Za Blizance je tipična promena raspoloženja, može doći do potiskivanja jedne strane ili pak do čestog prebacivanja iz jedne krajnosti u drugu. U nekim slučajevima, jedna strana se projektuje na druge ljude, ova osoba može praviti sukobe tamo gde ih realno nema, ne shvatajući da ono što zapravo radi jeste sukob sa samim sobom. Ovo je ono što bi mogli nazvati sukob sa Mračnim blizancem, u psihologiji poznatijem kao Senka, odnosno sve osobe koje neko kod sebe ne može da prihvati, bilo da su one dobre ili loše.

Ono što je činjenica, jeste da se od promene ne može pobeći. Ovo prebacivanje između polova je ono što pokreće samo stvaranje. Prostije rečeno, borba dobra i zla je nužni deo života. Simboli ovoga su Jin i Jang, gde svaka od strana, neprestano, postaje svoja suprotnost. Rođenje vodi u smrt, koja opet vodi u rođenje, koje vodi u smrt itd.

Ono što Blizanci moraju da shvate jeste da se obema strana mora posvetiti jednaka pažnja. Ne postoji mogućnost bežanja od sebe, od ijednog svog dela, jer ukoliko se to desi, zapostavljene osobine se integrišu u Senku, i vraćaju se u nepredvidljivijem i razornijem obliku. Cilj nikada ne može biti u odbacivanju, negiranju ili potiskivanju jednog dela sebe, kakav god i koliki god on bio, već u prihvatanju i prevazilaženju toga. Fraza biti ceo znači da je osoba prihvatila svaki deo sebe, sve vrline i sve mane, i shvatila da su one zapravo komplementarni delovi jedne veće celine. Suprotonosti života ne da se ne isključuju, već su neophodne kako bi sam život postojao. Uostalom, šta je svetlo, bez mraka?

Blizanci predstavljaju sjedinjavanje spoljašnjeg i unutrašnjeg bića, uma i tela, muškog i ženskog principa, ali sa razlogom su predstavljeni kao dvoje ljudi, jer ovo jedinstvo ne negira ili briše suprotnosti, naprotiv, one su tu, ali u aktivnoj vezi, umesto u sukobu. Suprotnosti su međusobno zavisne, a u sredini je čovek koji je osvestio obe strane svoje ličnosti i u stanju je da ih uspešno balansira.

Ono što svi Blizanci moraju da razumeju: nema promene, bez sukoba, ali nema ni prestanka sukoba, bez prevazilaženja sukoba. Budući da je promena večna, ni sukob se nikada ne završava, već se samo sa niže tačke postojanja, sa nižih interesa, potreba, želja i ideja, penje na više, tako neprekidno terajući osobu na samospoznaju svoje prave uzvišene prirode.

Autor: redportal.rs

#Blizanci

#Horoskop

#astrologija