Eksperimenti naučnika su pokazali da tzv. intermittent fasting efektivno čuva vitalnost pamćenja 😃

Studija objavljena 24. maja u časopisu Molecular Biology, otkrila je da je kalorički ograničena dijeta koja se bazira na postu svakog drugog dana je efektivna u promociji aktivacije tzv. klotho gena kod miševa. Klotho, koji se takođe naziva i gen dugovečnosti, je takođe i krucijalan u produkciji neurona kod odraslih osoba u hipokampusu. Odnosno igla važnu ulogu u nerogenezi, što je važno jer nama kako starimo odumire sve više neurona u mozgu.

Kod odraslih osoba neuroni hipokampusa su važni za očuvanje kapaciteta pamćenja i formiranja sećanja, i njihova proizvodnja opada sa godinama. Zbog čega je i senilnost česta osobenost starijih ljudi.

Istraživači su vršili eksperimente na ženkama miševa. Podelili su ih u tri grupe:

1. Kontrolnu grupu koja je imala standardnu dinamiku ishrane.

2. Grupu koja je svakoga dana imala kalorički ograničenu ishranu.

3. I tzv. IFV (intermittent fasting) grupu gde su miševi hranjeni svaki drugi dan.

Druga i treća grupa su jele 10% manje kalorija u odnosu na prvu.

Tokom tromesečnog testiranja, miševi u IF grupi demonstrirali su poboljšanje u pamćenju i očuvanju sećanja u poređenju sa svim drugim grupama. Kada su njihovi mozgovi podvrgnuti detaljnoj disekciji i analizi, postalo je očigledno da je klotho gen postao aktivan i da se neurogeneza aktivirala u poređenju sa druge dve grupe.

Kako objašnjava doktorka Sandrine Thuret:

Sada posedujemo značajno veće razumevanje i uvid zbog čega IF je toliko efektivan u povećanju neurogeneze kod odraslih osoba. Naši reultati demonstriraju ne samo da je klotho gen potreban, nego i da je esencijalan u neurogenezi kod odraslih jedinki. I takođe, postavlja IF kao efektivnu terapiju za stimulaciju kapaciteta pamćenja i očuvanja pamćenja kod ljudi.

Prethodni radovi doktorke Thuret su pokazali da je kalorički ograničena dijeta kod ljudi efektivna u poboljšanju kapaciteta memorije. Najnovije istraživanje dodatno potvrđuje njen prethodni rad i pokazuje da IF može da poboljša sposobnost učenja i da pomogne starijima sa kognitivnim problemima.

Autor: redporta.rs

#Intermittent fasting

#Neurogeneza

#Neuroni

#Sposobnost učenja

#Vitalnost

#dijeta

#fasting

#fitnes

#memorija

#pamćenje