Mozak caruje 🦾

Godine 2004. Nejtan Kopland je sa samo 18 godina ostao skoro kompletno paralizovan, nakon saobraćajne nesreće u kojoj je slomio vrat. Ali 2016, pošto što je pristupio eksperimentalnom istraživanju, Kopland je počeo da koristi robotsku ruku koju je kontrolisao elektrodama postavljenim u njegovom mozgu.

Sada, pet godina kasnije, nova istraživanja koju je sproveo tim naučnika zajedno sa njim još više su unapredila njegovu robotsku ruku - uspeli su dadojau i osećaj dodira. Čitav eksperiment je revolucionaran, jer su prvi put uspešno implantirane elektrode u ljudski mozak i uspešno povezan čovek i mašina.

Pre ovoga, Kopland je morao da se oslanja na vizuelne naredbe da bi mogao da kontroliše ruku.

Ali ova nova ruka sa čulom dodira, koja je opisana u članku izdatom u časopisu Science, omogućila je Koplandu da manevriše i sa najmanjim objektima duplo brže nego pre.

Kako objašnjava glavni autor studije i inženjer biomedicine sa Univerziteta Pittsburgh Dženifer Kolinger:

U suštini to je ono čemu smo se najviše nadali da će se dogoditi, možda ne baš do tog nivoa. Osećaj dodira je veoma važan u udovima i šakama za normalno funkcionisanje. Čim ga nema, kretanje i koordinacija u prostoru drastično opadaju.

Da bi omogućili Koplandu da oseti ono što njegova robotska ruka dodiruje, tim mu je ugradio elektrode u deo mozga koji služi za procesuiranje čula.

Elektrode kontrolišu ruku tako što čitaju električne impulse stvorene u njegovom mozgu kada razmišlja o tome da pomeri ruku. Ti impulsi se iz mozga šalju u kompjuter, koji ih prevodi i šalje dalje ka robotskoj ruci u formi komandi koje je mozak izdao. Elektrode stvaraju osećaj dodira tako što stimulišu mozak kada robotska ruka dođe u dodir sa predmetom.

Sudeći prema Robertu Gauntu, biomedicinskom inženjeru i ko-autoru ove studije, dodatak osećaja dodira je katapultirao Koplandove sposobnosti na potpuno nov nivo. Kako navodi, za nešto što mu je trebalo 20 sekundi sada mu treba 10.

Ipak daleko smo još od masovne upotrebe ove tehnologije. Sa zada, elektrode moraju biti u vezi sa kompjuterom i njegovim interfejsom preko žica. Same elektrode se implantiraju u mozak veoma invazivnom operacijom na mozgu. Takođe elektrode imaju ograničen životni vek i stoga se moraju periodično menjati, što se zahteva ponovnu operaciju.

Autor: redportal.rs

#Elektrode

#Robotika

#Robotska

#Um

#kontrola mislima

#mozak

#prostetika

#ruka

#tehnologija