Suprotstavili kontroli vojske nad brojnim ključnim položajima

Vojni oficiri u Maliju danas su uhapsili predsednika, premijera i ministra odbrane privremene vlade, reklo je više diplomatskih i vladinih izvora agenciji Rojters.

Predsednik Bah N'do, premijer Moktar Uane i ministar odbrane Solejmane Dokur su odvedeni u vojnu bazu Kati, van glavnog grada Bamaka, nekoliko sati nakon što su dva pripadnika vojske izgubila položaj u rekonstrukciji vlade, rekli su diplomatski i vladini izvori.

Njihova hapšenja usledila su nakon vojnog svrgavanja predsednika Ibrahima Bubakara u avgustu. Razvoj događaja mogao bi pogoršati nestabilnost u zapadnoafričkoj zemlji u kojoj nasilne islamističke grupe povezane sa Al Kaidom i Islamskom državom kontrolišu velika područja severne pustinje.

Politička nestabilnost i vojne borbe zakomplikovali su napore zapadnih sila i susednih zemalja da se potpomognu siromašnoj naciji, doprinoseći regionalnoj nesigurnosti. Misija Ujedinjenih nacija u Maliju zatražila je "trenutno i bezuslovno" puštanje te grupe i rekla da će oni koji drže vođe morati da odgovaraju za svoje postupke.

N'do i Uane su imali zadatak da nadgledaju osamnaestomesečnu tranziciju vlasti koja treba da se vrati u ruke civila, ali izgleda da su se suprotstavili kontroli vojske nad brojnim ključnim položajima.

Krajnji cilj vojske nije bio odmah jasan. Jedan vojni zvaničnik u Kati rekao je da ovo nije hapšenje. "Ono što su uradili nije dobro", rekao je izvor, misleći na rekonstrukciju vlade.

Autor: redportal.rs

#Afrika

#Predsednik

#hapšenje

#mali

#premijer

#vojska