Rok zamene novčanica produžen do kraja maja

Od početka maja zamenjeno je više od 100 miliona švajcarskih franaka u novčanicama osme serije koja je povučena iz opticaja, saopštila je danas Narodna banka Srbije i podsetila da je omogućila dodatni rok za zamenu tih novčanica do kraja maja.

NBS je preporučila građanima da zamenu novčanica obave odmah, ne čekajući krajnji rok, zbog toga što je bankama potrebno izvesno vreme da novac prikupljen od građana predaju NBS, a usled čega one mogu prestati sa zamenom novca građanima i pre 31. maja 2021. godine.

Nakon ovog datuma građani će moći da obavljaju zamenu novčanica švajcarskog franka koje su van opticja u bankama i menjačnicama koje i dalje budu želele da obavljaju ove poslove, kao i na šalterima ili slanjem novčanica putem pošte Nacionalnoj banci Švajcarske u Bernu i Cirihu.

Nakon što je Nacionalna banka Švajcarske 28. aprila objavila da će 30. aprila povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka, NBS je donela odluku da s obzirom na kratak vremenski period od trenutka objave do dana povlačenja novčanica, omogući građanima dodatni vremenski period da kod poslovnih banaka u Srbiji zamene predmetne novčanice.

NBS je omogućila poslovnim bankama da kod NBS bez naknade, odnosno po povoljnim uslovima zamene novčanice osme serije švajcarskog franka.

NBS je 29. aprila obavestila sve poslovne banke da će zaključno sa 31. majem, bez naplate naknade bankama zamenjivati novčanice osme serije za novčanice devete serije švajcarskog, kao i da će primati novčanice osme serije radi zamene za devize u istoj valuti ili opticajnu efektivu u drugoj valuti.NBS je pozvala banke da do 31. maja omoguće građanima da bez dodatnih troškova zamene novčanice osme serije švajcarskog franka.

Do sada je, inače, sa bankama obavljena zamena novčanica osme serije švajcarskog franka u iznosu od preko 108,8 miliona švajcarskih franaka, od čega se na zamenu za novčanice devete serije odnosi oko 40 odsto (46,7 miliona švajcarskih franaka), dok se oko 60 odsto (62,1 miliona švajcarskih franaka) odnosi na zamenu novčanica osme serije za devize u istoj valuti.Količine koje su do sada zamenjene ukazuju da najveći broj građana uspeva da obavi neophodne transakcije.

- Uzimajući u obzir da navedeni iznos nije zanemarljiv, može se zaključiti da građani uspevaju da izvrše željenu zamenu kod poslovnih banaka po povoljnim uslovima, pri čemu se naravno ti uslovi mogu razlikovati od banke do banke - kažu u NBS.

S druge strane, banke su poslušale poziv NBS da omoguće građanima zamenu novčanica bez naknade, zbog čega građani upravo kod njih najvećem delom i obavljaju zamenu.

NBS navodi da je održala obećanje da pomogne građanima i bankama prilikom zamene švajcaaca i time još jednom pokazala kredibilitet i spremnost da izađe u susret građanima i poslovnim bankama kad god oceni da je to potrebno.

U prilog tome, kako se navodi, govori rast poverenja građana u domaći bankarski sistem koji se ogleda između ostalog i u kontinuiranom rastu štednje koju građani polažu kod poslovnih banaka.

Tako je od početka godine naročito je primetan rast dinarske štednje (5,1 odsto) koja se približava rekordnom nivou od 100 milijardi dinara.

Rast od početka godine beleži i devizna štednja (4,4 odsto), koja trenutno iznosi 11,9 milijardievra.

U sklopu devizne štednje, naročito dinamičan rast u maju beleži štednja u švajcarskim francima, što se može dovesti u vezu sa zamenom novčanica osme serije švajcarskog franka, mada je njeno učešće u ukupnoj deviznoj štednji i dalje relativno nisko (oko pet odsto), navodi NBS.

Autor: Tanjug

#narodna banka srbije

#zamena do kraja maja

#zamena švajcaraca

#švajcarci