Zanimljivosti i predrasude prema gejmerima

Danas je svima jasno koliko je gejming postao veliki u svetu, a ukoliko ste ikada imali sumnje u to, mi ćemo sa vama da podelimo 10 neverovatnih činjenica o gejmingu, raznim video igrama i o samom esportu.

1 – Video igre su dobre za mozak

Studija Univerziteta u Ajovi pokazuje da igranje video igara može da pomogne pri usporavanju mentalnog propadanja. Igre vežbaju um, što mu može pomoći da ostane oštriji i spreči proces starenja. Postoje i dokazi koji ukazuju na to da može podržati donošenje odluka i učiniti ljude društvenijim.

2 – Gejming industrija vredi preko 100 milijardi funti

U 2019. godini globalni sektor igara procenjen je na 109,49 milijardi funti i od tada je zabeležen značajan rast. Prema statistikama, tržište bi trebalo da dostigne 186 milijardi funti za manje od pet godina, sa predviđenom stopom rasta od 9,17% do 2025. godine.

Ova industrija sada ostvaruje veću zaradu nego muzika i filmovi zajedno, a u Velikoj Britaniji je procenjeno da čini više od polovine tržišta kada je u pitanju zabavni program.

3 – Video igre nisu samo za decu

Činjenica da video igre uglavnom igraju odrasli pokazuje koliko je ovaj hobi od velike važnosti za društvo. Istraživanja zapravo pokazuju da je 70% gejmera starije od 18 godina.

4 – Video igre nisu samo za muškarce

Mnogo vremena je prošlo kada se mislili da su video igre samo za muškarce. Svakim danom se povećava broj gejmerki, koje dominiraju na tržištu mobilnih video igara. Žene čine čak 63% igrača kada su u pitanju mobilne igre, dok isto istraživanje pokazuje da 60% tih ženskih igračica svakodnevno odigra po koju ”partiju”.

5 – U svetu video igre igra preko 2,7 milijardi ljudi

Prema sajtu Statista, širom sveta sada postoji više od 2,7 milijardi gejmera. Ovaj uspon neće skoro usporiti, pošto industrija napreduje iz dana u dan i spada među najbrže rastuće industrije na svetu.

6 – Pac Man je napravljen za žene

Tvorac Pac-Mana Toru Ivatvani, je izjavio da je želeo da stvori igru koja će privući žene. Razlog zašto Pac-man sve vreme jede nešto je zato što je zato što je on smatrao da žene stalno nešto jedu i naj taj način se nadao da će one voleti da igraju tu igru.

7 – Zakon Pepeljuga

U Južnoj Koreji postoji zakon ”Cinderella law” (Zakon Pepeljuga), koji brani ljudima mlađim od šesnaest godina da igraju video igre posle ponoći.

8 – Srbija je bila šampion sveta

2015. godine, reprezentacija Srbije je uspela da postane svetski šampiona na IeSF gejming prvenstvu, što je do dan danas najbolji uspeh naše ekipe na ovom prestižnom takmičenju.

9 – Svako može da se takmiči

Ginisova knjiga rekorda je zabeležila da je najmlađi esports profesionalac koji se ikada takmičio imao samo 6 godina. Iako su uglavnom igrači između 20-25 godina najuspešniji, ova crta se polako pomera, te sve češće viđamo prave veterane koji se aktivno takmiče preko 15 godina.

10 – N0tail

Profesionalni esportista koji je u svojoj karijeri ostvario najveću zaradu je Johan n0tail Sundstajn. On je do sada osvojio približno 7 miliona dolara od nagradnih fondova sa gejming turnira, a zanimljivo je da se na naredne četiri pozicije nalaze četvorica njegovih saigrača.

Autor: rur.rs

#Gaming

#Zanimljivosti

#gejming

#činjenice