Niko sa sigurnošću ne zna šta se desilo doseljenicima. Jedina poruka koja je ostala iza njih bila je reč Croatoan (Kroatoan)

Kolonija Roanouk poznatija kao Izgubljena kolonija, bila je jedna od Engleskih kolonija na prostoru Severne Amerike u 16. veku. Osnovana je na istoimenom ostrvu u Sjedinjenim Američkim Državama kao pokušaj kraljice Elizabete I da uspostavi englesku vlast na ovom prostoru. Koloniju je osnovao ser Volter Roli.

Pokušaja da se na prostoru Severne Amerike organizuje kolonija bilo je više: prva grupa od oko 400 kolonista zbog masovnog stradanja napustila je ostrvo i vratio se u Englesku, a na ostrvu je ostalo 15 stanovnika. U drugoj grupi doseljenika nestalo je više od stotinu. Svi pokušaji da se u Engleskoj nađu novi kolonisti, bili su bezuspešni, zbog priča o misterioznom nestanku prvih doseljenika, tako da je posle tri godine postojanja život u koloniji zamro.

Foto: Wikipedia.org

Stanovnici kolonije nestali su tokom englesko-španskog rata, na misteriozan način, što je utvrđeno tek nakon tri godine, od poslednje isporuke materijala iz Engleske. Kako i dalje nema jasnih dokaza kako se to desilo, kolonija je dobila, danas uvrežen naziv, "Izgubljena kolonija".

O tome šta se zaista desilo sa kolonistima postoji više pretpostavki.

Po prvoj i najčešćoj pretpostavci, kolonisti su se izmešali sa Indijancima, prihvatajući njihov načn života i običaje. Na ovu pretpostavku prvi su ukazali doseljenici koju su u 17. veku došli u Ameriku i tamo navodno otkrili Indijance, koji su poznavali engleske metode gradnje i kao zarobljenike, držali ljude evropskog porekla. Prema priči doseljenika koji su osnovali Džejmstaun 1607. godine oni su u indijanskim selima vide kuće na sprat, izgrađene od kamena, koje su podsećale na one u engleskom stilu gradnje.

U 18. veku, putopisci su zabeležili priču Indijanaca iz plemena Kroatoan koji su tvrdili da vode poreklo od belih ljudi. Oni su se razlikovali od ostalih Indijanaca i po specifičnoj boji očiju koja je mogla da ukazuje na mešanje sa ljudima evropskog porekla. Takođe pleme je bilo jako gostoljubivo i prijateljski naklonjeno prema Evropljanima. Sličnost sa Evropljanima kasnije je utvrđena i kod još nekih obližnjih plemena, koja su koristila mnoge reči veoma slične engleskim.

U najnovije vreme, istorijičari i arheolozi uz pridrškui genetička tokom 2005. godine utvrdili da su se na osnovu DNK analiza potomci kolonista asimilovani od strane lokalnih indijanskih plemena.Naime analize su pokazale da pojedini stanovnici ovih oblasti u Severnoj Karolini imaju genetskih veza sa potomcima prvih kolonista sa ostrva Roanouk.

IZVOR: YT / National Geographic

Mnogi istoričari smatraju da su kolonisti napustili koloniju u potrazi za hranom i u toj potrazi potpuno uništeni u sukobima sa Indijancima.

Kad je kapetan Džon Smit osnovao koloniju Džejmstaun u Virdžiniji, stupio je u kontakt sa velikim indijanskim poglavicom, Povhatanom, ocem čuvene indijanske princeze Pokahontas, i predvodnikom velikog saveza indijanskih plemena. Povhatan je tvrdio da je pobio sve stanovnike ostrva Roanoke, zbog toga što nisu hteli da se pridruže njegovom savezu i priznaju njegovu vlast. Ova njegova tvrdnja nije nikad potvrđena.

Po jednoj pretpostavci kolonisti, koji su raspolagali jednim većim i nekoliko manjih brodova, napusti su koloniju, i pokušali da se vrate u Englesku i na tom putu preko okeana stradali. Po drugoj pretpostavci, koloniju su uništili Španci, u Englesko-Španskom ratu.

Na osnovu zanimljivi tragovi na mapama koje je ucrtao Džon Vajt tokom svoje posete ostrvu Roanouk, ispod malih zakrpa postavljenih na mestu na kojem je karta ispravljana primećen je mali simbol utvrđenja. Na osnovu ovog otkrića neki istoričari su izneli pretpostavku da slika predstavlja novo selo koje su kolonisti izgradili nakon svog odlaska sa ostrva, za koje je navodno Džon Vajt znao. Ukoliko je ovaj podatak sa karte tačan, to bi značilo da su se kolonisti selili u pravcu zapada, ka oblasti u kojoj je kasnije izgrađen Džejmstaun. Arheološka iskopavanja u oblastima ucrtanim na mapi još uvek nisu obavljena, tako da teorija o preseljenju kolonista još uvek nije potvrđena.

Pojedine teorije tvrde da kolnija nije bila uopšte napuštena već da je ta priča plasirana kako bi se zavarali Španci. Kako god bilo niko danas sa sigurnošću ne može da kaže šta se zaista desilo kolonistima.

Autor: redportal.rs

#Izgubljena kolonija

#Misterije

#kolonija Roanouk

#nestanak