Znate li koji dvorac je služio kao inspiracija Voltu Dizniju za neke od zamkova njegovih princeza?

Predavanje Bajka o dvorcima 19. veka - Saznajte ko je bio Ludvig II održaće se danas, 19. maja, u 20 časova, putem onlajn platforme. Organizator događaja je Božidarac onlajn.

Nekada davno, u kraljevini Bavarskoj, živeo je usamljeni kralj po imenu Oto Ludvig Fridrih Vilhelm, poznatiji kao Ludvig II. Neshvaćen u društvu i bez ljubavi svojih najmilijih, utočište pronalazi u mističnim dvorcima koje sam gradi na udaljenim planinama i jezerima. Izolovan je, ali ipak pronalazi prijatelja u poznatom kompozitoru Rihardu Vagneru, čija ga dela toliko inspirišu da od njih stvara očaravajuće slike koje krase zidove zamka.

Asocijacija na Ludviga su Linderhof, orijentalna palata sa Venerinom pećinom, Herenkizme, replika palate u Versaju i, najpoznatiji među njima, Nojšvanštajn, koji je služio kao inspiracija Voltu Dizniju za neke od zamkova njegovih princeza. Želeći da bude enigma, Ludvig je svoj život prekrio velom tajne, a pojedinosti koje su nam poznate veoma su intrigantne. Ono po čemu je postao prepoznatljiv je njegov lični raj, poetična skloništa koja stvara u vidu bajkovitih dvoraca. 

Za predavanje se možete prijaviti OVDE.

Predavač je Ana Đorić, student istorije umetnosti. 

View this post on Instagram

A post shared by Božidarac - Centar za kulturu (@bozidaracc)

IZVOR: IG / @bozidaracc

Autor: bozidarac.rs / redportal.rs

#Božidarac

#bajka o dvorcima

#dvorci 19. veka