Dogovor o primeni ovih projekata postignut je tokom pregovora dvojice lidera u Pekingu u junu 2018. godine

Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Đinping započeli su u sredu izgradnju sedmog i osmog bloka nuklearne elektrane Tianvan (NPP) i trećeg i četvrtog bloka nuklearne elektrane Ksudapu u Kini. Lideri dve zemlje učestvovali su u ovoj ceremoniji putem video konferencija.

Šefovi relevantnih nuklearnih elektrana izvestili su o svojoj spremnosti za početak rada i zatražili od Si Đinpinga da odobri izgradnju energetskih jedinica u dve elektrane. Predsednik NR Kine dao je odgovarajuću komandu: "Počni".

Aleksej Lihačov, šef državne korporacije Rosatom, obratio se slično Putinu putem video veze, a ruski predsednik je dao komandu: "Započni rad". Nakon toga, prikazano je emitovanje snabdevanja betonom na lokacijama blokova br. 7 i 8 NEK Tianvan i energetskih blokova 3 i 4 NEK Ksudapu. Kako je na svečanom otvaranju primetio zamenik premijera Ruske Federacije Aleksandar Novak, saradnja sa Kinom u nuklearnoj oblasti je strateški prioritet za ruski energetski sektor. Zauzvrat, šef državne korporacije Rosatom, koji je tokom ceremonije bio na Atommasu u gradu Volgodonsk, gde se proizvode reaktorski brodovi za Kinu, rekao je da preduzeće sada radi sa maksimalnim opterećenjem u svojoj istoriji.

- Ovde se istovremeno proizvodi šest reaktorskih brodova sa unutrašnjim elementima i 24 generatora pare. To je oprema za šest nuklearnih blokova. Ukupno u Rusiji i u devet stranih država gradimo 27 nuklearnih blokova - rekao je on.

Istovremeno, Lihačov je primetio da se oprema za kineske nuklearne elektrane proizvodi brže nego što je predviđeno ugovorima, uprkos ograničenjima pandemije i opterećenju Atommaša.

Autor: redportal.rs

#Si Đinping

#dogovor

#nuklerani reaktor

#putin