Bitka kod Himere ruÅ”i mit o Grcima šŸ§

Starogrčki istoričari obožavali su da piŔu o herojstvu svojih saplemenika i zemljaka u boju. Homer, Herodot i njima slični često opisuju podvige grčkih ratnika u svojim kampanjama osvajanja.

Ali da li se rat zaista odigravao na taj način? Sudeći prema zubima iz 5. veka p. n. e, koji su otkriveni u masovnim grobnicama u Siciliji - odgovor je ne. Kako piÅ”e glavni autor studije na ovu temu antropolog Ketrin Rejnberger sa Univerziteta Georgia, u radu objavljenom u časopisu PLOS One, Grci su ekstenzivno koristili strance kao plaćenike u svojim armijama.

Za potrebe ove studije, Rajnberger i njene kolege su analizirali izotope prisutne u zubima 62 vojnika ubijena u bici kos grada Himere 480. i 409. godine p. n. e. Nalazi ukazuju da čak 2/3 vojnika sahranjenih 480. godine nije grčkog porekla, dok je za one iz 409. godine taj broj na 1/4 vojnika.

Kako sumira Ketrin Rajnberger:

Shvatili smo da veliki broj vojnika sahranjenih 480. godine nije uopŔte sa Sicilije. Možda čak i nije sa obala Mediterana.

Ovi plaćenici, stranci, su mogli biti sa katalonske obale, Iberijskog poluostrva, iz kontinentalne Grčke ili sa obala Crnog mora.

U obe bitke sukob se odigrao između grčkih i kartaginskih snaga. Kartaginjani su prvu bitku izgubili, a dobili drugu. Prema Herodotu, tokom ovih sukoba Grci sa Sicilije su se ujedinili da se odupru Kartaginjanima - ali prema arheologiji priča je posve drugačija.

Dalje objaŔnjava Rajnberger:

Ovi vojnici su imali veoma visoke nivoe stroncijuma, a niske kiseonika u poređenju sa nivoima koji se očekuju kod domorodaca na ostrvu. Zbog toga osnovano tvrdimo da je velika većina njih doÅ”la iz zemalja daleko od Sicilije. Na osnovu njihovih osnovnih izotopskih podataka, vojnici su najverovatnije imali različita geografska porekla koja vuku iz celog Mediterana, pa i dalje.

Nivo stroncijuma određuje gde je čovek odrastao. Izotop stroncijuma je geografski marker, koji pokazuje gde su i Å”ta ljudi jeli.

Istraživači znaju koji tip stroncijuma je odraž zemljiŔta, gde su rasle biljke i jele životinje koje je osoba konzumirala. Izotopi kiseonika dolaze iz izvora vode koji je konzumiran. Ova dva elemta spojena su trajan zapis svačijeg porekla.
Prema ovoj studiji, jasno se vidi da su antičke zajednice bile mnogo viÅ”e diversifikovane i povezane nego Å”to se ranije mislilo. Regrutovanje stranaca u vojsku u tolikim brojevima je verovatno bio način da se dobiju građanska prava - neÅ”to o čemu se nije diskutovalo u grčkoj istoriji. Grčki istoričari su uvek imali potrebu da naglase da su sve grčke armije u punom smislu "grčke", posebno jer su svi ostali koji nisu pričali grčki jezik bili - varvari.

U studiji je Rajnberg izrazila želju za opŔirnijim studijama skeleta ovog perioda. NajviŔe iz razloga jer bi bilo ekstremno zanimljivo uporediti pisane izvore o Grčkoj sa arheoloŔkim nalazima i videti koliko je zaista diversifikovano bilo druŔtvo tog perioda.

Autor: redportal.rs

#Antika

#Antička Grčka

#Himera

#Kartagina

#Sicilija

#Varvari

#diversifikacija

#grčka

#izotopi

#mediteran

#raznolikost