Blinken i Lavrov sve dogovaraju večeras

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov i njegov američki kolega, državni sekretar Entoni Blinken sastaće se večeras u Rejkjaviku posle poslednje sednice Artktičkog saveta. To je i službeno najavljeno u Vašingtonu, a očekuje se da će taj razgovor pomoći da se shvati koliko su sposobne dve strane da izgrade stabilnije i predvidljivije odnose.

Sastanak dolazi posle realtivno prevaziđene krize u Ukrajini koja je rešena ponovnim zamrzavanjem konflikta, ali i u jeku izraelsko palestinskog sukoba na Bliskom Istoku. Dve strane se nisu oglašavale povodom ovog pitanja, ali je Amerika više puta blokirala sazivanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Na današnjem sastanku će se razgovarati o temama koje bi mogle biti na dnevnom redu samita Vladimira Putina i Džozefa Bajdena. U Vašingtonu su više puta isticali da žele "deeskalaciju u odnosima dve zemlje", ali istovremeno nastavljaju da uvode sankcije protiv Rusije.

Večeras bi mogli saznati datum i mesto gde bi se mogao održati prvi susret predsednika Rusije i SAD Putina i Bajdena kao i neke teme o kojima će razgovarati. Vremena do održavanja tog samita je ostalo malo pa niko od ozbiljnih ruskih političara ne očekuje da će se sredinom juna održati istorijski susret.

Biće to samit sličan onome u Helsinkiju kada su se sreli Tramp i Putin i koji je bio brzo zaboravljen, a jedino će se pamtiti po saslušanju američkog previdioca po povratku u zemlju jer se htelo saznati da slučajno Tramp nije razgovarao o nekim tajnim pitanjima sa Putinom, a nije ih saopštio svojoj javnosti.

Autor: espreso.rs / redportal.rs

#Samit

#bajden

#prvi

#putin

#sastanak