Većina ptica nalazi se na severnoj hemisferi

Na svetu postoji najmanje 50 milijardi divljih ptica, među kojima je 1,6 milijardi kućnih vrabaca, pokaza, pokazalo je najnovije istraživanje Univerziteta u Novom Južnom Velsu u Sidneju u Australiji.

Tri druge vrste - evropski čvorci, ambarice i galebovi takođe imaju populaciju veću od milijardu ptica. Međutim, većina vrsta ptica je retka, sa otprilike jednom u 10 vrsta na manje od 5.000 jedinki, kažu autori istraživanja i dodaju da će taj prikaz globalne populacije ptica pomoći u naporima za očuvanje kako bi se ptice spasile od izumiranja.

- Brojanje broja ptica na svetu je složen zadatak, bez konačnih odgovora. Prošle grube procene donele su 200 do 400 milijardi pojedinačnih ptica izvučenih od 10.000 do 13.000 vrsta ptica - rekao je jedan od autora studije.

Studija objavljena u Zborniku Nacionalne akademije nauka sugeriše da se većina ptica nalazi na severnoj hemisferi - u Evropi, severnoj Aziji, severnoj Africi, delovima Arapskog poluostrva i Severnoj Americi. Suprotno tome, na Madagaskaru i na Antarktiku može se naći vrlo malo ptica.

pročitajte još

HAPSE DONALDA TRAMPA?!

Autor: redportal.rs

#Populacija

#ptice

#vrapci