Prva u Sloveniji koja je odlučila da finansijski stimuliše vakcinisane radnike

Slovenačka kompanija ETI Izlake platiće 70 evra svakom radniku koji se vakciniše protiv virusa korona.

Time je ova firma, koja proizvodi električne uređaje i opremu, postala prva u Sloveniji koja je odlučila da finansijski stimuliše radnike vakcinisane protiv COVID-19.

Ova mera obuhvata kako zaposlene, tako i privremeno angažovane preko agencija za zapošljavanje, a potrebno je samo da do sredine avgusta dokažu da su vakcinisani.

- Ovim želimo da finansijski stimulišemo naše zaposlene da se vakcinišu i obezbedimo sigurnije radno okruženje - rekao je generalni direktor kompanije Tomaž Berginc.

Dodao je da njihova kompanija izvozi čak 90 odsto svojih proizvoda, zbog čega ne mogu da priušte velike prekide proizvodnje zbog bolovanja.

Foto: Pixabay.com/fotoblend

Finansijske podsticaje za vakcinisane uvode po uzoru na neke velike međunarodne korporacije poput Starbaksa, Mekdonaldsa, Aldija i Lidla, koje su se ranije odlučile na isti korak, objasnio je Berginc.

Odluku uprave podržao je glavni infektolog u stručnom timu vlade Mateja Logar rekavši da razume teret koji poslodavci trpe zbog onih koji odlaze u kućni karantin i na bolovanje.

Međutim, sindikat zaposlenih je skeptičan, a neki radnici kažu da se neće vakcinisati i protive se uvođenju diskriminacije između vakcinisanih i nevakcinisanih.

Iako je u Sloveniju u poslednjih nekoliko nedelja stiglo puno vakcina kako bi mogla do sredine leta da vakciniše većinu stanovništva, neki sumnjaju da je trenutna stopa vakcinacije prespora i da vladin cilj neće biti postignut, prenosi Hina, piše 021.rs.

Autor: 021.rs / redportal.rs

#70 evra

#Pomoć

#Slovenija

#koronavirus