Zakon isto zabranjuje svaku vrstu reklamiranja duvana i duvanskih proizvoda, isticanje fotografija, logotipa i slično.

FBiH: Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uputila je Predlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, koji će se razmatrati u Parlamentu FBiH 26. maja. Taj zakon podrazumeva potpunu zabranu konzumiranja duvana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prevozu, ali i u privatnim automobilima u kojima se nalaze i deca, prenosi portal Klix.ba.

Deseta tačka dnevnog reda za sednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH odnosi se na ovaj predlog.

Član 5 predloženog zakona jasno naglašava o kakvoj vrsti zabrane je reč. Reč je o do sada najstrožem zakonu koji podrazumeva potpunu zabranu konzumiranja duvana i duvanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima, mestu rada i javnom prevozu. Takođe, zabranjuje se i konzumacija duvana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloletne osobe. Izuzetak je konzumiranje duvana za žvakanje i duvana za šmrkanje.

Ovaj predlog zakona se primenjuje na duvan, duvanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule...) za pušenje, uključujući elektronske cigarete, bezdimne duvanske proizvode i biljne proizvode za pušenje.

Vlasnici ugostiteljskih objekata biće dužni da na vidnim mestima istaknu znak "zabranjeno pušenje", a u objektu ne smeju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela. Vlasnik objekta će one koji ne budu poštovali ovaj zakon biti dužan da opomene, uskrati uslugu ili zatraži da osoba napusti prostor. Ukoliko odbiju, vlasnik će biti dužan da pozove policiju.

Foto: Unsplash.com/davide ragusa

Zakon je predvideo i izuzetke od ove zabrane, te će pušenje cigareta biti dozvoljeno:

🚩 korisnicima usluga u službama i odeljenjima za zaštitu mentalnog zdravlja i drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju;

🚩 na aerodromima, i to u posebnom prostoru, ali o tome odluku donosi direktor aerodroma.

Zakon se bavi i zabranom stavljanja u promet duvanskih proizvoda koji sadrže razne vrste aditiva, stvaraju utisak da je duvanski proizvod manje opasan. Zabranjeno je stavljanje u promet i duvanskih proizvoda koji sadrže arome poput filtera i sl.

Zakon isto zabranjuje svaku vrstu reklamiranja duvana i duvanskih proizvoda, isticanje fotografija, logotipa i slično.

Pravna osoba koja ne zabrani upotrebu duvana kazniće se novčanom kaznom do 5.000 KM, a fizička osoba koja konzumira duvan i duvanske proizvode na javnom zatvorenom mestu kazniće se novčano sa 100 KM.

U obrazloženju ovakvog predloga navodi se potreba da se zaštiti zdravlje građana, te pravo pojedinca da živi i radi u okruženju bez duvanskog dima. Takođe, pozivaju se i na usklađivanje direktiva s Evropskom unijom.

S druge strane, ovaj predlog će najverovatnije izazvati ogorčenje privrednika, naročito vlasnika restorana i kafića na koje bi se ovaj zakon i te kako trebalo odraziti. U entitetu RS nisu predviđene ovako drastične mere, navodi Klix.ba. U ovom trenutku teško je očekivati brzo i jednostavno usvajanje ovakvog zakona, ali je nesumnjivo da će to biti jedan od izazova za naredni period.

Autor: klix.ba

#FBiH

#cigare

#predlog zakona

#pušenje

#zabrana pušenja

#zakon