Prvi zajednički izbori bili bi održani u aprilu 2022.

Prema pisanju portala b92.net, nemački list Zuerst objavio je članak u kome se tvrdi da je redakcija tog lista imala uvid u novi non-pejper o Kosovu i Metohiji, čiji autori nisu poznati.

U tom dokumentu kao trajno rešenje za problem Kosmeta spominje se specijalni status koji bi Kosovo imalo kao pokrajina u sastavu Srbije i to prema posebnom ugovoru na 99 godina.

Na ovaj način normalizovali bi se odnosi između Beograda i Prištine, a Zuerst ovo rešenje hvali kao svojevrsni "diplomatski podvig", s obzirom da ono ne krši nijednu odredbu međunarodnog prava, niti rezolucije 1244 SB UN.

Sa druge strane, ovo rešenje bi zadovoljilo težnje kosovskih albanaca da delom imaju odvojeni sistem od ostatka Srbije, s obzirom da bi južna srpska pokrajina imala posebni status u okviru države. Naime, građani sa Kosova i Metohije bi birali svog guvernera, koji bi ujedno bio i potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Da bi sve to bilo moguće, u dokumentu se spominje da je neophodno da svi stanovnici Kosmeta, a naročito se ističe 873.000 kosovskih Albanaca, dobiju državljanstvo Republike Srbije.

Prema navodima u ovom dokumentu, na teritoriji Kosmeta, kao i cele Srbije, bi u isto vreme u aprilu sledeće godine trebalo da budu održani opšti izbori na svim nivoima, a brigu o spoljnim granicama bi preuzeli zajedno službenici iz kosovske i srpske administracije.

Prema navodima lista Zuerst dokument predviđa i zajedničko predstavništvo u UN, s tim što bi ambasador Srbije dobio svog zamenika sa Kosova i Metohije.

Stav lista Zuerst jeste da bi ovakvo rešenje bilo moguće jer za razliku od svih do sada daje novi podsticaj za partnerstvo između Beograda i Prištine. Međutim, realizaciju ovog rešenja, prema navodima magazina, mogle bi da miniraju SAD, jer bi mirni dogovor između 2 strane mogao da znači istiskivanje SAD sa teritorije Zapadnog Balkana.

Međutim, znajući da su kosovski Albanci do sada odbijali bilo kakvu mogućnost državnih veza sa ostatkom Srbije, ostaje upitno da li bi ovakav predlog uopšte bilo moguće izneti kao pregovaračku platformu.

Srbija, sa svoje strane, ne pristaje ne jednostrano proglašenu nezavisnost južne pokrajine, koja je učinjena 17. februara 2008. godine i koju su podržale mnoge svetske sile na čelu sa SAD, dok teritorijalni integritet Srbije pri UN garantuju stalne članice SB UN Kina i Rusija, kao i 5 država EU koje još uvek nisu priznale nezavisnost Kosova.

Autor: redportal.rs

#deo srbije na 99 godina

#nemački list kosovo

#nemački list kosovu

#nemački non pejper

#non pejper kosovo

#non pejper kosovom

#non pejper kosovu

#novi non pejper

#novog non pejpera

#novom non pejperu