Dalja ublažavanja kreću od ponedeljka

U Sloveniji se od danas može 50 ljudi okupiti na organizovanim javnim skupovima i događajima, a pre toga je maksimum bio 10, prenosi agencija STA. Mere koje ostaju na snazi su: obavezne maske u zatvorenom i distanca od 1,5 metara mora biti održana u zatvorenom i otvorenom. Nekoliko država više nije na visokorizičnoj listi, uključujući Slovačku i Izrael.

Karantin može da bude prekinut po ulasku u Sloveniju, u slučaju da je osoba negativna na PCR testu posle 5 dana samoizolacije. Objekti u kojima se održavaju kulturne manifestacije mogu da se otvore sa 50% kapaciteta za osobe koje su se revakcinisale, a to važi i za ljude koji pokažu negativan PCR test ili dokaz da su preležali koronavirus. Od petka je moguće da verskim službama prisustvuje i veći broj ljudi.

Dalja ublažavanja kreću od ponedeljka, kada će se srednje škole i fakulteti ponovo otvoriti. Vlada Slovenije se odlučila za najnovija ublažavanja, nakon što je Slovenija ušla u žuti infektivni nivo, a to se dogodilo jer je broj hospitalizovanih pao ispod 500. Bez obzira na pad u broju hospitalizacija, produženo je stanje epidemije za još 30 dana, počev od 17. maja.

Autor: Pink.rs

#Slovenija

#koronavirus

#mere