Sve strožiji kriterijumai za upotrebu fosilnih goriva

Evropu čeka povećana cena struje jer se proizvodnja smanjuje, jer kriterijumi i porezi na nove elektrane koje koriste fosilno gorivo su znatno povećani kako bi se što više smanjila upotreba takve vrste energije.

Mnogi regioni očekuju problem snabdevanja zbog smanjenja koriščenja uglja a i nuklearne energije kao i infrastrukture koja se ne obnavlja.

Međunarodni proizvođači su više od deceniju govorili da je gas neminovan izvor energije u tranzicionom periodu ka obnovivim izvorima energije.

Ipak, sve veća potreba da se klimatske promene zaustave i okretanje ka obnovljivim tehnologijama su naterale investitore da oklevaju da podižu nove elektrana koje koriste gas.

Regulatori sve više žele da izbace gas iz upotrebe u zamenu za vodonik.

Prirodni gas proizvodi duplo manje CO2 od uglja.

Jedan od razloga da se smanji emisija ovog gasa jeste da se on skuplja i skladišti ali ta vrsta tehnologije je izuzetno skupa.

Kod prirodnog gasa je problem što izbacuje metan u atmosferu koji takođe zagreva planetu i to bi poništilo sve benefite korišćenja gasa.

Frans Timermans iz Evropske Komisije je rekao da je postoji samo "marginalna uloga za fosilna goriva" u cilju da se emisije svedu na nulu do 2050.

Pretpostavlja se da će potražnja za gasom biti 8 % manja 2030. nego što je bila 2019.

Autor: redportal.rs

#Evropa

#energija

#gas

#struja