Čeka ga kazna od 5 godina zatvora

Jedno od najkontroverznijih mesta kada je u pitanju lokalna politika jeste mesto pod nazivom Dravej, u neposrednoj blizini francuske prestonice. Ova opština danas broji oko 28.000 stanovnika i nije toliko poznata široj javnosti, međutim, ono što ledi krv u žilama jeste činjenica da tamo vlada silovatelj koji je osuđen za krivično delo koje je počinio.

Naime, gradonačelnik Draveja Žorž Tron osuđen je na 5 godina zatvora zbog silovanja i seksualnog uznemiravanja svojih saradnica, a pored te kazne ima i zabranu obavljanja javne funkcije narednih 6 godina, samo što postoji jedna čudna stvar, on je još uvek na vlasti.

Čak je skoro napisao i članak za gradski list u kom je stajalo: "Znate i sami, ja nisam baš u poziciji da komentarišem objektivno odluke suda.".

Slučaj u kom se sudi Žoržu Tronu počeo je pre više od 10 godina kada je bio primoran da da ostavku na mesto ministra. Presuda je došla tek u februaru ove godine, ali Tron je našao prostor da odloži izvršavanje kazne.

Žorž Tron je uložio prigovor na presudu i na taj način je odložio donošenje konačne presude. Opozicioni političari za BBC objašnjavaju da Tronov prigovor znači da je on nevin sve dok se ne donese konačna presuda, odnosno da može da obavlja posao gradonačelnika i "iza rešetaka".

Francuski ministar unutrašnjih poslova izjavio je da francuska vlada nije u stanju da ukloni iz kancelarije Trona baš zbog prigovora koji je uložio. On je danas na papiru još uvek gradonačelnik i to kao neko ko je osuđen sa silovanje, navode opozicionari iz Draveja.

Autor: redportal.rs

#Dramej

#Francuska

#gradonačelnik

#silovanje

#silovatelj