Na obeležavanju praznika sv. Vasilija Ostroškog

Na Ostrogu je danas obeležen praznik svetog Vasilija Ostroškog, a litrurgiju je služio vladika Joanikije, episkom budimljansko-nikšićki i administrator mitropolije crnogorsko-primorske.

Tom prilikom se vladika Joanikija u pozdravnoj besedi obratio okupljenim vernicima koji su došli sa svih strana, a bilo je dosta i hodočasnika koji su danima putovali do Ostroga.

- Stradalno, ali slavno i blagosloveno Kosovo i Metohija, je naše duhovno ognjište, i sa njima držimo, kao što smo uvijek držali jedinstvo sa sa Pećkom patrijaršijom, sa Visokim Dečanima, Gračanicom, Bogorodicom Ljeviškom, Prizrenom, Devičom i sa ostalim svetinjama na KiM - kazao je danas u svojoj besjedi nakon Svete arhijerske liturgije na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, vladika Budimljansko-nikšićki, administrator Mitropolije crnogorsko primorske Joanikije.

Vladika je pozdravio i goste iz Srbije koji su bili, a među njima i ministra u Vladi Srbije Nenada Popovića, kao i narodnog poslanika Jovana Palaića koji obavlja funckiju direktora Kancelarije za vere. Među okupljenima je bio i naš proslavljeni košarkaš Dejan Tomašević.

Sveti Vasilije Ostroški je jako cenjen u našem narodu, i smatra se za najvećeg srpskog svetitelja posle Svetog Save. Njemu je posvećeno oko 40 manastira i crkava širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

IZVOR: YT / Ostrog Studio

Autor: redportal.rs

#Kosovo i Metohija

#Sveti Vasilije Ostroški

#duhovno ognjište

#ostrog

#vladika joanikije