Geneteski modifikovani insekti su pušteni kao eksperiment

Genetski modifikovani insekti su pušteni prvi put u SAD-u na Floridi u programu koji za cilj ima da spreči širenje zaraze žutice i zika virusa.

Trebalo im je 10 godina da dobiju odobrenje kako bi kompanija Oxitec zajedno sa državom Floridom pokrenula ovaj projekat.

Kompanija i lokalna vlast imaju visoka očekivanja od programa ali se mnogi stanovnici plaše dugoročnih efekata koje može da ima ova nova tehnologija.

Ipak, agencija za zaštitu životne sredine im je dala dozvolu da urade eksperiment.

Oko 6 kutija OX5034 komaraca koje je napravila kompanija Oxitec su pušteni na Floridi.

Samo ženski komarci prenose bolesti, tako da je kompanija napravila samo muškarce koji će preneti gene koji uništavaju ženke, tako da će svakom generacijom biti manje ženki komaraca.

- U kutiji stavljamo jaja komaraca, pored nje stoji hrana i onda se cela kutija napuni vodom do pola. Kutija se onda zatvara i posle nedelju ili 2 dana rađaju se muški komarci koji ne ujedaju - rekla je Meredit Fensom iz Oxitec-a.

Kompanija je rekla da su slični projekti imali preko 90 % efektivnosti u Brazilu, Panami, Kajmanskim ostrvima i Maleziji.

Oko 12.000 komaraca će biti pušteno u prvobitnoj fazi, ali će oko 10 miliona genetski modifikovanih komaraca da bude prisutnu u tom regionu.

Komarci su dizajnirani da svetle fluorescentne boje kako bi se lakše razlikovali.

Lokalne vlasti očajnički traže nove načine kako da spreče broj komaraca i veliku opasnost njihovog širenja zaraza, pogotovo pošto su se tradicionalni načini sprečvanja pokazali nedovoljno efektivni.

Autor: redportal.rs

#Genetski inženjering

#Zaraza

#komarci