Uslovi će biti manja cena po kvadratnom metru stambenog prostora od tržišne, te omogućavanje kupovine stanova mladima pod povoljnim kreditnim uslovima.

SARAJEVO: Vlada Kantona Sarajevo neće, kao do sada, novčano podržavati subvencioniranje stambenog zbrinjavanja mladih u KS, već će se to izvršiti na drugačiji način: kroz podsticajnu stanogradnju i kupovinu stanova pod povoljnijim uslovima, prenosi Klix.ba.

Takozvana "podsticajna stanogradnja" će se vršiti preko Kantonalnog stambenog fonda i Fonda za izgradnju stanova za boračku populaciju.

Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline, izjavio je:

Kantonalni stambeni fond već ima završenu administrativnu podlogu za izgradnju zgrade sa ovom vrstom stanova u Ulici Braće Mulića u Aerodromskom naselju, gde je u toku izdavanje odobrenja za građenje, odnosno građevinske dozvole. Očekujemo da će se vrlo brzo krenuti sa raspisivanjem tendera za izgradnju ove zgrade i uvođenje izvođača radova na ovom lokalitetu.

Dodao je i kako Fond za izgradnju stanova već gradi 2 objekta, na Šipu i Rosuljama, te naglasio kako je u ovim objektima određeni broj stambenih jedinica za mlade u KS pod uslovima koje im odredi resorno ministarstvo i Vlada KS.

Istakao je kako je plan da sva 3 navedena lokaliteta izgradnje osiguraju po 50-ak stanova za ovu populaciju, što bi za ovu godinu bilo oko 150 stanova.

Uslovi će biti manja cena po kvadratnom metru stambenog prostora od tržišne, te omogućavanje kupovine stanova mladima pod povoljnim kreditnim uslovima, saopštio je Hadžiahmetović.

Hadžiahmetović je dodao kako će sve biti precizirano kroz novi program sufinansiranja kupovine stanova za mlade koji je trenutno u pripremi.

IZVOR: TW / @vladaks_

Autor: klix.ba / redportal.rs

#Enver Hadžiahmetović

#Kanton Sarajevo

#Sarajevo

#stanovi

#stanovi za mlade