Hamas preti da će napasti Tel Aviv

Tenzije ne smiruju na Bliskom Istoku. Izrael je krenuo da mobiliše svoje rezerviste i šalje ih na granicu sa Gazom odakle se ispaljuje veliki broj projektila. Izrael odgovara na ove udare i uništava raketna postrojenja Hamasa, uz civilne žrtve kojih u ovom momentu ima 28 prema navodima zvaničnika Palestine.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc navodi da je cilj Izraela da sa ovim udarima oslabi Hamas i time povrati mir u na samom jugoistoku Izraela.

Svrha ovih operacija je da udarimo Hamas jako i oslabimo ih toliko da zažale zbog svoje odluke da raketiraju Izrael. Svaka bomba ima adresu. Mi ćemo nastaviti u satima i danima koji dolaze. Teško je proceniti koliko će ovo da traje.

Ono što je interesantno jeste činjenica da je odbrambeni sistem izraelske vojske imao problem sa aktiviranjem u trenutku kada je napadnut Aškelon kada se poginule 2 osobe. Samo u tom trenutku bilo je ispaljeno više od 160 raketa.

Hamas je zapretio Izraelu da će ispaliti rakete na Tel Aviv ukoliko ne bude prestao sa napadima na njihove položaje. Za to vreme je izraelski IDF poslao Gaza diviziju, Golansku kopnenu brigadu i 7. oklopnu brigadu blizu Gaze.

Autor: redportal.rs

#Aškelon

#Hamas

#Izrael

#Jerusalim

#Palestina

#Sukob u Izraelu