Slavna prošlost, svetla budućnost

Fudbalski klub Partizan danas obeležava 55 godina od finala Kupa evropskih šampiona koji je odigran protiv Real Madrida 1966. godine u Briselu.

Crno-beli su u toj utakmici vodili 1:0, ali je ipak slavni španski klub bio prejak za Srbe.

Pod vođstvom trenera Abdulaha Gegića doživeli su poraz od 2:1 i propustili veliku šansu da se popenju na "krov Evrope".

Tadašnji rezervni golman, a sadašnji počasni predsednik Partizana Ivan Ćurković prisetio se te utakmice:

– Pre nekoliko dana, nakon što smo pobedili Čukarički, svratio sam sa prijateljima u restoran i kroz razgovor smo, između ostalog, došli i do te utakmice. Jednostavno, nikako ne mogu da se pomirim da je već prošlo 55 godina od te fenomenalne sezone, a ne mogu da se pomirim ni sa tim da nismo izdržali da sačuvamo prednost i okitimo se titulom šampiona Evrope – rekao je Ivan Ćurković nakon više od pola veka od finalne utakmice protiv Real Madrida.

– Uvek je lepo kad se obeleži taj dan, bez obzira što smo mi to finale izgubili, ali smo pokazali koliko smo zapravo veliki, jer nam se divila cela Evropa. Međutim, kad dođe taj 11. maj svima nama je malo teško, jer je sve manje nas koji smo bili deo tog spektakla. Na svakom okupljanju nas je sve manje, mada treba reći da neki i ne žive u Srbiji. Ipak, ima nas koji smo tu, družimo se i eto, danas ću sa Borom Milutinovićem da odem na ručak i da evociramo uspomene sa te utakmice na kojoj smo obojica bili na klupi za rezervne igrače – kaže Ćurković.

Autor: redportal.rs

#Finale

#godisnjica

#kup evropskih šampiona

#partizan

#real madrid