Od sada nakitu samo dragulji stvoreni u laboratoriji

Pandora, jedan od najvećih dobavljača dragog kamenja, objavio je da će prestati sa prodajom i korišćenjem svih oblika prirodnih dijamanata i da će lansirati prve ikada namenski stvorene laboratorijske dijamante.

Aleksandar Lacik CEO kompanije Pandora, izjavio je za BBC da je ova promena deo većeg koraka ka održivim izvorima sirovina i refokusiranju kompanije. Kako je Lacik sam izjavio:

Od ovog trenutka pa na dalje, prirodni dijamanti više neće biti deo ponude Pandora kompanije.

Laboratorijski dijamanti su jeftiniji od prirodnih, a identični po optičkim, termičkim i hemijskim karakteristikama. Takođe, na isti način se ocenjuju po kvalitetu kao i prirodni dijamanti, po sečenju, boji, prozirnosti, čistoti i broju karata.

Naspram njih, dijamanti dobijeni iz rudnika na tradicionalan način sa sobom donose i velike ekološke posledice i etičke probleme. Proizvodnja dijamanata često ima katastrofalne posledice po prirodnu sredinu zemlje, i skoro svi izvori se nalaze u konfliktom zahvaćenim delovima sveta zbog čega se koriste za sve od kupovine naoružanja i podmićivanja, pa do zapošljavanja maloletne dece i rad u robovski nehumanim uslovima.

Pandora je takođe izjavila u obaveštenju da su njihovi laboratorijski dijamanti svi sa sertifikatom da su neutralni po prirodnu (carbon neutral) što znači da nemaju negativan uticaj na životnu sredinu. Svi dijamanti su tokom proizvodnje načinjeni od 60% zelenih energija, a cilj im je da se taj procenat podigne na 100%.

Autor: redportal.rs

#Dijamant

#Laboratorijski dijamanti

#Pandora

#Veštački dijamanti

#dijamanti

#pravi dijamanti

#samo veštački