Zaprećeno i novim napadima

Nekoliko minuta nakon što je stupio na snagu ultimatum palestinske militantne organizacije Hamas upućen vladi Izraela da povuče svoje bezbednosne snage iz kruga džamije Al Aksa, u Jerusalimu su se oglasile sirene upozorenja na raketni napad, prenosi Rojters.

Nedugo zatim su se čule i detonacije, a potom se oglasio i predstavnik vojnog krila Hamasa Abu Obeida koji je potvrdio da su raketni napadi odgovor na, kako se izrazio, "zločin i agresiju" koje Izrael čini u Jerusalimu, preneo je AP.

- Ovo je poruka koju neprijatelj mora dobro da razume - poručio je Obeida i zapretio novim napadima ukoliko Izrael ponovo naredi svojim bezbednosnim snagama upad u džamiju Al Aksa ili sprovede proterivanje Palestinaca koji žive u istočnom Jeurslimu.

Nedugo nakon što su se u Jerusalimu aktivirale sirene iz Pojasa Gaze su se čulo lansiranje raketa, a potom i još jedno.

U međuvremenu, kako izveštava Rojters, evropski komesar za spoljnu politiku Žozep Borelj apelovao je danas da se u istočnom Jeruslimu uspostavi mir nakon što je više od 300 Palestinaca povređeno u sukobima sa izraelskom policijom oko džamije Al Aksa.

- Situacija koja je nastala zbog najave o proterivanju palesrtinskih porodica iz istočnog Jerusalima izaziva ozbilnu zabrinutost. Takva akcija je ilegalna i u sukobu je sa međunarodnim humanitarnim pravom. To samo podstiče porast tenzija - upozorio je Borelj, preneo je Rojters.

Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama raketnih napada niti o materijalnoj šteti, ali izraelska vojska je potvrdila da je na Jerusalim ispaljeno sedam raketa.

Autor: Blic / redportal.rs

#Hamas

#Izrael i Palestina

#Jerusalim